Изкуство

Илън Мъск - антифен номер едно на The Rings of Power

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск, който освен всичко друго е и отявлен фен на фентъзи жанра, коментира излезлите до момента два епизода на The Rings of Power.

Илън Мъск - антифен номер едно на The Rings of Power

Снимка: Michael Gonzalez / Getty Images 

Докато Amazon Prime се бори с негативните ревюта на новия си сериал The Lord of the Rings: The Rings of Power - струващата стотици милиони адаптация по част от творчеството на писателя Дж. Р. Р. Толкин за Средната земя, феновете продължават да недоволстват по историята и персонажите.

А един доста конкретен фен, който в последните години има лично съперничество с основателя на Amazon Джеф Безос, няма търпение също да сипе масло в огъня.

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск, който освен всичко друго е и отявлен фен на фентъзи жанра, коментира излезлите до момента два епизода на The Rings of Power.

В публикация на профила си в Twitter, който Мъск използва редовно по всякакви поводи - от призиви за борба с демографската криза до оплакване срещу високите данъци, той критикува новия сериал на Amazon Studios, заявявайки, че представянето на мъжките персонажи е откровено негативно.

"Толкин в момента се върти в гроба си", пише той в първи туит, а след това добавя: "Почти всеки мъжки персонаж досега е страхливец, глупак или и двете заедно. Само Галадриел е смела, умна и мила."

 

 

 

С това Мъск засяга тема, която е честа критика към новия сериал - много фенове са недоволни от представянето на елфическата принцеса Галадриел.

Много от тях посочват разликата между представянето ѝ във филмовата трилогия на Питър Джаксън беше изиграна от Кейт Бланшет като величествена, спокойна и могъща владетелка и магьосница, и образа ѝ в сериала, който е коренно различен. 

В The Rings of Power тя е опитен войн, тласкана от жаждата за отмъщение покрай смъртта на брат си, убит от Саурон. Галадриел тук е военачалник и водач на северните армии на върховния елфически крал Гил-Галад.

Както и в едно от нашите ревюта по сериала вече посочихме, този ѝ образ на принцеса-войн е крайно неточен в сравнение с книгите и всичко писано за Галадриел от Толкин.

Същевременно с това представянето ѝ едва ли не като най-умелия войн в Средната земя дразни много от феновете, включително Илон Мъск.

Коментарът на шефа на Tesla и SpaceX провокира ответни реакции, включително и от страна на писателя Нийл Геймън, чийто комикси The Sandman също наскоро бяха превърнати в сериал за Netflix, където се сблъскаха с подобни негативни оценки от фенове заради смяната на расата или пола на отделни персонажи.

 

 

 

"Илън Мъск не идва при мен за съвет за това как да се провали в купуването на Twitter, а аз не отивам при него за филмова, телевизионна или литературна критика", написа той в своя профил в Twitter, отговаряйки на въпрос от фен какво мисли за ситуацията.

Критиките на Илон Мъск към шоуто обаче са донякъде очаквани, предвид факта, че между него и Джеф Безос от няколко години насам има ясна вражда.

Тя възникна покрай конкуренцията на бизнесите им в сферата на космическите полети (включително конкуренция за големи договори с американското правителство), но след това се разрасна и в други посоки. Така, когато Мъск беше обявен за най-богатия човек на света, той се пошегува, че ще изпрати на Безос сребърен медал и голяма статуя на цифрата 2, за да му покаже на кое място се намира.