Изкуство

Италия върна на Франция откраднато произведение на Банкси

"Вратата на Банкси" - отново в родината си

Италия върна на Франция откраднато произведение на Банкси

Италианската полиция върна на Франция открадната творба на уличния художник Банкси, като символично избра да го направи на националния празник на Франция. Произведението бе откраднато през 2019 и бе открито от италианските власти след подаден сигнал от страна на френската полиция. Картината се намирала във ферма в Акуила, но все още не е ясно кой я е откраднал и как се е озовала в друга държава. 

Британският художник Бански нарисува творбата си в памет на деветдесетте жертви на терористичното нападение в "Батаклан" на 13 ноември 2015 г., когато въоръжени мъже атакуваха залата по време на концерт на рок групата Eagles Of Death Metal.

Изображението на младо момиче с траурно изражение бе изрисувано върху авариен изход. През януари 2019 г. цялата врата е свалена от крадците и отнесена с камион в неизвестна посока. 

 

Връщането на „Вратата на Банкси“ бе отбелязано с тържествена церемония. Произведението беше изложено в двореца "Фарнезе" в Рим в присъствието на посланик Кристиан Масе, на главния прокурор на град Акуила, където беше открита вратата, и на генерала на карабинерите във Франция. 

Банкси стана популярен със своите графити из цяла Европа, посветени на актуални събития или личност. Името, рождената му дата и родното му място не са известни на обществеността, защото артистът предпочита да бъде анонимен. Знае се само, че е роден в Бристол, Англия, а произведенията му са основно в Лондон. 

 

Банкси и новите супергерои – медиците на първа линия