Изкуство

Изключителният Васко Василев ще е концертмайстор на коронацията на Чарлз III

Церемонията ще се проведе на 6 май

Изключителният Васко Василев ще е концертмайстор на коронацията на Чарлз III

Васко Василев<br /> <br /> Снимка: facebook.com/profile.php?id=100044497806856

Известният български  цигулар Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз. Дългоочакваната и старателно подготвяна  церемония ще се проведе на  6 май в Уестминстърското абатство, където се провеждат коронации от 1066 г.

Васко Василев ще застане пред специалния оркестър Coronation Orchestra, обединяващ  най-добрите музиканти от всички оркестри в кралството, под диригентството на сър Антонио Папано - музикален директор на Кралската опера.

"За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, сподели известният български цигулар.

Репертоарът и конкретният състав на Coronation Orchestrа, предстои да бъдат уточнени, съобщават от екипа на Васко Василев.

За церемонията в тържествения ден Чарлз III лично е поръчал 12 нови композиции, една от които е възложена на Андрю Лойд Уебър. Ще звучи и музика на Едуард Елгар, Уилям Бърд и Георг Хендел, както и гръцка православна музика в памет на принц Филип - бащата на Чарлз и съпруг на Елизабет II.

След като изпълни важния си и престижен ангажимент свързан с коронацията, Васко Василев се прибира в България, за да поеме с гост музиканти на турне из страната, което ще включва 14 концерта в рамките на 14 дни.

"Идеята за продължение на акустичното ни турне се появи по средата на декемврийските концерти. Толкова много щастие изпитахме при общуването с хората, че като на шега се разбрахме да опитаме да се върнем в колкото можем повече места и градове. Преценихме, че първата половина на месец юни в залите няма да има нужда от така проблемното навсякъде отопление, разместихме програмите си и ето ни, отново готови за път, за много смях и още повече банички”, споделя с усмивка цигуларят по повод турнето с обещание, че ще очаква с нетърпение срещите с публиката след всеки един концерт.