Изкуство

Изложба на съвременни илюстратори представя България на Панаира на детската книга в Болоня

Проектът е вдъхновен от магията на илюстрацията да създава светове и герои

Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ ще бъде представена в българския павилион, в рамките на 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня. Селекцията е направена специално за международния форум, който ще се състои от 8 до 11 април 2024 г. 

Куратори на изложбата са Антон Стайков и Свобода Цекова, а избраните 25 съвременни български илюстратори на детски книги са от различни поколения и имат зад себе си разнообразен професионален опит.  Изложбата е придружена от печатен и онлайн каталог на английски и български език, а след панаира в Болоня ще пътува из различни градове в България. Проектът е вдъхновен от магията на илюстрацията да създава светове и герои, да разказва истории на универсален език. 

Художниците, които участват в изложбата, са Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Пенко Гелев, Сиана Захариева, Сотир Гелев, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров. 

Всеки от селектираните художници е представен с фрагмент от илюстрация към конкретна книга и онлайн галерия с още илюстрации от същата книга, подготвителни рисунки и любопитни детайли, кураторски текст, биография и контакти, техническо описание на изданието, както и информация за други книги от същия художник.