Изкуство

Изложбата на Кристо и Жан-Клод в Париж – между изкуството и любовта

Трябва да се види!

Изложбата на Кристо и Жан-Клод в Париж – между изкуството и любовта

Част от материалите, които са използвани

Няма по-подходящо място от Париж за тази изложба, на която успях да се насладя отблизо. Изложба, която се случва по-малко от два месеца, откакто ни напусна Кристо, за да се събере отново с любовта на живота си – Жан-Клод. Париж не само е градът на любовта, поезията и изкуството. Париж не само е мястото, на което двамата се срещат, мястото, на което се влюбват, но именно там започват съвместните им проекти, както и първият почти невъзможен такъв – опаковането на Понт Ньоф. Но ако се водеха по тази невъзможност, никога нямаше да направят всичко онова, с което всеки път изумяваха целия свят.

И въпреки че в един момент напускат този романтичен град, за да се преместят в Ню Йорк, именно тук ще завърши историята на изкуството им с последната инсталация, за която двамата са мечтали и която до последния си дъх подготвяше Кристо – опаковането на Триумфалната арка. Проект, който трябваше да се случи този април, но заради гнездо на орли на върха й, се наложи той да бъде преместен за есента. Заради епидемията от коронавирус обаче се очаква това да се случи едва през есента на 2021-ва, макар и без Кристо и Жан-Клод.

Това обаче не промени провеждането на планираната изложба в националния център „Жорж Помпиду“, която беше изместена само с няколко месеца и официално открита на 1 юли. Ако сте в Париж, задължително отделете малко от времето си, за да я видите, като тя ще продължи до 19 октомври тази година. Да, емоционално преживяване е тази изложба, като изключително вълнуваща част от нея е филмът, който излъчват в отделна малка кинозала. До нея ме отведе звукът от мелодия на българска народна песен. Бях изпуснала първите минути и почти нямаше места, но като много други хора около мен, просто седнах на земята.

Документалният филм Christo in Paris е създаден от Албърт и Дейвид Мейзълс, които започват още през далечната 1970 година да следват Кристо и Жан-Клод в Париж, запечатвайки мигове от тяхната история, разказвайки за тяхната любов и най-вече проследяват стъпките им по реализирането на опаковането на Понт Ньоф, за да уловят упоритостта, с която се борят срещу всички, за които това изглежда невъзможно. „Няма начин да се откажа“, обаче са думите, които отекват на няколко пъти в лентата.

Когато малко преди финалните надписи излязох от залата, се озовах пред друго видео, което показва кадри на Кристо в подготовка за опаковането на Триумфалната арка. В този момент из галерията се разнесе „Притури се планината“, песен, която може да развълнува всеки. Мен още повече, особено след цялата тази любов, цялата тази история.

Първата част на изложбата е посветена на ранното им творчество в периода от 1958 до 1964, годината, в която напускат Париж и се установяват в Ню Йорк. Известно е, че когато Кристо напуска България и се премества във френската столица, той рисува портрети на заможни семейства, за да може да се издържа. Известно е, че именно така среща и Жан-Клод, тъй като е трябвало да нарисува портрет на нейната майка. Малко по-късно той прави серия от опаковани портрети, включително и един на самата Жан-Клод.

Има още...


Още с влизането в залата обаче ще видите варели, които са част от един от първите им проекти от 1962 година, наречен „Желязната завеса“ – творчески протест срещу издигната малко преди това Берлинска стена. Двамата издигат стена от 89 петролни варела на улица „Висконти“ в Париж. Въпреки че не получават разрешение за това от кметството, успяват да я направят и за няколко часа да блокират движението, преди да я демонтират.

В няколко зали могат да бъдат видени и опакованите предмети от серията Packages, която Кристо създава в продължение на няколко години, когато изследва използването на различни материи за тяхното покриване. Много внимателно той избира и въжетата, с които завършва опаковането им. Във филма на Мейзълс Жан-Клод разказва колко е била шокирана, когато Кристо за първи път я отвежда в ателието си и тя вижда всички тези опаковани неща. Но бързо се влюбва не само в него, но и в изкуството му, за да го вдъхнови за последвалите мащабни неща, първото от които е опаковането на Понт Ньоф.

Именно на него е посветена втората част от изложбата, която включва част от материалите, които са използвали, множество малки и големи скици, нарисувани от самия Кристо, с които може да се проследи целия процес на подготовката, както и различни снимки, запечатали моментите от реализирането на първата им знакова инсталация. Няколко години преговори, много търпение и разбира се, любов към изкуството са необходими, за да се случи тя, въпреки че мостът остава покрит едва от 22 септември до 6 октомври 1985 година.

Още тогава Кристо и Жан-Клод сами спонсорират всичко чрез продажбата на неговите скици и рисунки, което им дава още по-голяма свобода да изследват границите на изкуството и възприятията си за него. И цялата тази втора част от изложбата в „Жорж Помпиду“ ни показва какво се случва в детайли и колко усилия са необходими за създаването на нещо толкова мащабно, повличайки ни между реалността и фантазиите на двама от най-интересните съвременни артисти. На финала в отделна зала е разположен огромен макет, с който е направена възстановка на опаковането, което дава прекрасен завършек на цялото това преживяване, в което ни потапя изложбата. Защото в нея има не само изкуство, но и толкова много любов.

 

Да си припомним и любовната история на Кристо и Жан-Клод!