Изкуство

Как един артист заличи Мона Лиза

В подкрепа на културния живот в Париж

На известната улица „Риволи“ в Париж, точно до един от входовете на Лувъра, на 30 януари се появи известната картина на Да Винчи – "Мона Лиза", но без образа на Мона Лиза върху нея. Вместо това върху платното беше поставена бележка: „Дайте ми знак, когато всичко това свърши...“ Това е поредната провокация на уличния артист Toolate, който чрез тази инсталация изразява протеста си срещу продължителното затваряне на културните институции във Франция. Инсталация, която обаче остава там едва за два дни.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от TOOLATE street Artist (@newsfromtoolate)

„Живеем в свят, в който имаме право да пазаруваме, да се втурваме по магазини, но нямаме право да се образоваме“, споделя анонимният художник пред 20 minutes, осъждайки мерките, които предприема правителството спрямо културния живот във Франция.

В много музеи броят на посетителите през 2020 година значително е спаднал заради епидемията Covid-19. Лувърът отчете 72% спад в посещаемостта спрямо 2019 г. и загуби от над 90 милиона евро. Но ще се върне ли Мона Лиза в него?

Надявам се, че ще се върне един ден, но засега е твърде късно. Музеите са принудени да продават произведенията си, за да попълнят касата си. Нелогичните действия на правителството доведоха до финансови загуби и светът на изкуството е притеснен. Същото важи за кината, театрите и залите“, споделя още Toolate.

Снимките на неговата инсталация и останалото празно място след нея ни изпрати Десислава Бинева, която е директор на Българския културен институт в Париж, която коментира каква е ситуацията с културния живот във френската столица, където всичко продължава да бъде затворено. 

"Всички културни институции са затворени за публика от края на октомври 2020. Продължават репетиции, снимки на филми, подготовка на събития, но, реално, сцена няма. За съжаление, няма и ясна дата кога това ще бъде отново възможно. Опасявам се, че натрупаната умора и несигурност и при институциите, и при артистите, е огромна. Да, Франция подкрепя силно сектора, но на практика културният живот е в парализа от близо година. Всъщност от миналата година ние работим и подготвяме събитията все едно ще се случат, но често се налага да отлагаме или анулираме в последния момент. Притеснителното е, че това продължава да се случва и в момента. Наскоро филмовият фестивал в Кан отложи провеждането си от май за юли, преди дни Парижката опера обяви анулирането на една част от програмата си за първата половина на годината, със затварянето през октомври, Центърът Помпиду отложи голяма изложба на Матис... В момента са отворени единствено малките комерсиални галерии, третирани като малки търговски обекти." 

Това не е първият път, в който Toolate привлича вниманието върху себе си. Миналата есен той изложи малки картини на различни места в Париж, придружени с легенда и номер, както правят в музеите, в които беше сложил използвани и хвърлени маски за лице. Пред Huffpost тогава артистът сподели, че по този начин осъжда липсата на гражданска съвест и хората, които захвърлят своите маски, защото те могат да спрат разпространяването на вируса, но в същото време замърсяват околната среда и океаните.

 

10-те най-известни картини, посветени на жени