Изкуство

Как изглеждат личностите от миналото в очите на холандски фотограф?

Той им вдъхва нов живот

Как изглеждат личностите от миналото в очите на холандски фотограф?

Снимки: My Modern Met

Холандският фотограф и дигитален артист Бас Утервик най-после хвърля светлина върху въпроса как ли биха изглеждали знаменитите личности от отминалите епохи. Използвайки различни инструменти за дигитални манипулации, Утервик създава реалистични фотографски портрети на изтъкнати художници, държавници, мислители, лица от известни картини и дори... на Статуята на свободата.

Фотографът живее в Амстердам и има специализация в компютърните графики, 3D анимациите и специалните ефекти. В работата си използва добре познати фотографии или картини на всеки от възпроизведените върху новите творби субекти. Така Мона Лиза е претворена като реално съществуваща личност с изразителни вежди, блестяща кожа и искрящи очи. А Статуята на свободата е представена в характерните за нея синеещи оттенъци, напомнящи за отпечатъка на времето. 

Утервик използва картините и като извор на вдъхновение за някои от съвременните прочити на исторически фигури. Затова френският император Наполеон Бонапарт може да бъде разпознат в новото произведение на артиста като човек със стоическа осанка и особена харизма, придадена му от военната униформа. По подобен начин Николо Макиавели и Давид на Микеланджело намират своето съвременно амплоа. С работата си Бас Утервик придава особена чувственост и нов живот на всеки от персонажите. Вижте кои са те в нашата галерия!

 

12-годишен вярва, че може да промени света с плетене