Изкуство

Как Скорсезе видя музиката на Боб Дилън

По Netflix

Най-новата лента на Мартин Скорсезе – Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese,  разказва за един от най-великите музиканти на всички времена – Боб Дилън.

Режисьорският усет на Скорсезе е уловил най-ярките моменти от шеметното турне на музиканта из Америка през 1975 година. Когато един автобус с музиканти, шофиран лично от Дилън, се отправя към изживяването, наречено Rolling Thunder Revue, много от феновете не могат да повярват на късмета си. Дилън и приятели свирят в малки импровизирани зали за тези, които обичат тази музика, но не могат да си позволят да са част от грандиозните концерти в скъпи зали. Музикантът е в невиждано до онзи момент амплоа – с маскарадни костюми, маски и особено театрално поведение.

Сред участниците в турнето са Джоан Байз, Роджър Макгуин, Джони Мичъл, Рони Блейкли и Рамблин Джак Елиът. Включени са и почти всички музиканти от вече записания, но още неиздаден в началото на турнето албум Desire , песните от който Дилън изпълнява пред публиката.

Прочетете повече и вижте трейлъра ...


Документалната лента на режисьора, която вече можем да гледаме по Netflix, майсторски улавя цялото изживяване, като използва кадри, забравени с десетилетия, но сега прекрасно реставрирани, за да пренесат зрителите в един невиждан музикален експеримент. Скорсезе разбива границите на традиционния документален филм, като успява да представи невероятна комбинация от носталгични фантазьори, талантливи артисти, старлетки, фенове и какви ли не други странни птици, за да се докоснем до неповторимия свят на Дилън.

В лентата е и самият Боб Дилън с първото си интервю от десетилетия насам.

Във филма се включват и Джоан Байз, с която Дилън пътува по турнета, има кадри с покойния Сам Шепърд, както и сцени с несправедливо осъдения боксьор Руби Картър, герой в песента на Дилън “Hurricane”. Във филма е показан и големият Алън Гинсбърг, както и страхотно интервю с Шарън Стоун, която е пътувала за кратко с Дилън.

Отчасти документален, отчасти концертен, отчасти трескава мечта, този филм е създаден от двамата големи – Боб Дилън и Мартин Скорсезе. За да научите повече за лентата, разгледайте галерията ни от снимки и вижте трейлъра!

 

Най-добрите филми на тандема Скорсезе и ди Каприо