Изкуство

Какво Не видях в Берлин по време на Берлинале

Отново е средата на февруари и току що приключи 61-то Берлинале. Над 300 000 продадени билети, почти 4000 акредитирани журналисти и 19 000 участници от 128 страни. Колосално. Много репортажи, много коментари, партита и суета, VIP гости и доста широко отразяване на събитието в цялата преса в Германия. Лъскави огромни лимузини брандирани с логото на фестивала кръстосваха берлинските улици денонощно. Цялата територия около Потсдамер Плац, където е ядрото на събитието всяка година, всичко беше фестивал. Павилион на L′ORÉAL, червен килим, украса, дълги, тройни опашки за кино билети и много туристи,

Какво Не видях в Берлин по време на Берлинале

Отново е средата на февруари и току що приключи 61-то Берлинале.

Над 300 000 продадени билети, почти 4000 акредитирани журналисти и 19 000 участници от 128 страни. Колосално.

Много репортажи, много коментари, партита и суета, VIP гости и доста широко отразяване на събитието в цялата преса в Германия. Лъскави огромни лимузини брандирани с логото на фестивала кръстосваха берлинските улици денонощно.

Цялата територия около Потсдамер Плац, където е ядрото на събитието всяка година, всичко беше фестивал. Павилион на L′ORÉAL, червен килим, украса, дълги, тройни опашки за кино билети и много туристи, доши да снимат звездите но... до там.

Един фестивал от този ранг би трябвало да промени атмосферата в целия град, поне така си мислех аз. Не го видях. Не и през деня. Три дни се опитвах да го открия този различен дух. Търсих в кафенетата неглежирани автори и режиьори, потънали в интелектуални разговори или красиви актриси със големи черни очила, пиещи коктейли, но ги нямаше. Ходех по улиците и се опитвах да открия как градът се променя по това време, но нищо. Кафенетата и ресторантите не бяха по-пълни от преди. Берлин не беше Кан. И тогава за пореден път ми стана ясно, че всъщност този фестивал е един голям и лъскав панаир за филми. И цялата тази суета, примесена с политическите интереси нямат как да създадат романтична киноатмосфера в този хубав и предразполагащ към точно такава романтика град. Жалко.

Интересни филми разбира се не липсваха, но това е друга тема.