Изкуство

Каквото и да кажем за “Блондинка”, все ще е малко

Защо светът не иска да остави Мерилин да почива в мир?

Каквото и да кажем за “Блондинка”, все ще е малко

Снимка: Netflix

Защо световната поп култура не иска да остави Мерилин Монро да почива в мир, а я държи жива, при все, че са минали 60 години от смъртта ѝ? Каквато и да е причината, Мерилин Монро е колективен наркотик за обществото, за киното, изкуството и изобщо - за всеки, който открива музата си в непоносимите житейски трагедии.

Сред тях е и режисьорът Андрю Доминик, който, базирайки се на романа от Джойс Каръл Оутс - "Блондинка", е извадил най-демоничното от биографията на Монро и го е направил още по-демонично.

С Ана де Армас в главната роля и поддържащ състав, който стои като притурка за жертвеността на нейния образ, Доминик е режисирал и написал възможно най-суровата версия за живота на култовата актриса, която с основание трябва да идва с предупреждението 18+.

"Блондинка" (Blonde) на стрийминг платформата Netflix обаче няма много допирни точки с историческите факти за звездата. Сюжетът на Доминик е стъпил върху фикция и от началото до края следва измислената перспектива на режисьора, а не документираните събития.

Това е важно да се каже, защото още в първите сцени на "Блондинка" се забелязват очевидни разминавания с историята на Мерилин, която тя самата е разказвала за себе си. Историята във филма започва със 7-годишната Норма Джийн, която за малко не е удавена във ваната от психичното болната си майка, и продължава като верига от изтезания, в която изнасилванията се сменят с принудителни аборти, истерични епизоди и крайна депресия.

Нанизват се една сцена на мъчение, после още една сцена на мъчение, като единствената логика в тях е хронологията. Голготата на Мерилин Монро е пълна и недвусмислена, макар и да не се разбира защо е така варварски тормозена. Само защото е жива и си е иска да бъде в Холивуд?

Филмът прилича повече на проповед предупреждение за коварната страна на Холивуд, които сдъвкват и изплюват секси жените като Мерилин Монро.

Само защото е красива, всичките ѝ познати имат задни мисли, свързани основно със секса. Всеки иска да я притежава и да разполага с тялото ѝ като със свое. От директора на кино студиото, който я изнасилва на бюрото си по време на прослушване, до президента Джон Кенеди (Каспър Филипсън), който гледа на нея като на предмет, и най-вече - до феновете, които не ѝ позволяват дори в мъката си да е сама.

"Блондинка" е наличен в стрийминг платформата Netflix от 28 септември.