Изкуство

Картина на Пикасо, оценена на 55 млн. долара, ще бъде изложена на търг

Платното е било досега в частна колекция и ще смени притежателя си през май

Картина на Пикасо, оценена на 55 млн. долара, ще бъде изложена на търг

снимка: Abby Farson Pratt

Почти половин век след смъртта си художникът Пабло Пикасо продължава да вълнува света на изкуството. Картината му „Жена, седяща до прозорец” ще бъде предложена на търг на 11 май. Платното е портрет на любимата на испанския гениален творец Мари-Терез Валтер, от която има дъщеря. Тя е смятана и за негова муза в решаващ за творчеството му период. Творбата е оценена към момента на 55 млн. долара.

„1932 г. е повратна година за Пикасо”, разказва Ванеса Фуско, директор в аукционна къща “Кристис”. „Той е бил на 50 години. Той е бил талантлив, известен… Но какво следва след такъв голям успех? Дали новаторът в него да продължи да открива и експериментира, или просто да се осланя на миналото си, на репутацията, която вече е изградил?”

Точно в този критичен за творчеството на Пикасо момент той среща една жена. По онова време художникът е женен за украинската танцьорка Олга Хохлова, но това не му пречи да започне страстна връзка с Валтер. Тогава тя е на 17 г., а той на 45 г., което също не се оказва пречка за тяхната любов. Мари-Терез позира на Пикасо през 1932 г. Три години по-късно тя ражда дъщеря им – Мая. Заради връзката му с младата французойка художникът и Хохлова се разделят. Двамата обаче остават официално женени до смъртта на украинката през 1955 г. Валтер е причината за творческото прераждане на испанеца.

„Едно от поразителните качества на „Жена, седяща до прозореца” е нейният монументален мащаб. Висока метър и половина, тя живее на платното”, посочва Фуско. "Има много повече психология в този й образ в сравнение с други картини. Тук има дълбока чувствителност, без да бъде по никакъв начин унизително.”

За последен път картината е била изложена на аукцион през февруари 2013-а, когато е продадена за близо 45 млн. долара в Лондон на анонимен колекционер. Първата публична поява на платното пък е била през 1997 г. на търг в Ню Йорк – за „едва” 7 млн. долара. През последните години „Жена, седяща до прозорец” беше показана на почитателите на изкуството на две изложби – в Париж и Лондон (2017 – 2018 г.). Рядко появяваща се в публичното пространство, тази творба вдига своята цена от година на година.

През май картината ще бъде "перлата" по време на аукциона, посветен на изкуството от ХХ век, където ще бъдат представени ценни творби на различни автори от периода 1870 г. до 1980 г. Ванеса Фуско пояснява, че този формат идва заради нуждата да се преосмисли начинът, по който се организират търговете.

 

В името на Пикасо