Изкуство

Къде за последен път е рисувал Ван Гог?

Откриха локацията, където художникът е създал последния си шедьовър.

Открито е точното място, на което нидерландският художник Винсент ван Гог е сътворил последния си шедьовър, наречен „Дървесни корени“, съобщи агенция ДПА. Мястото е открито с помощта на картичка от периода между 1900 – 1910 г. То е хълм в северния френски град Овер-сюр-Оаз.

Човекът, открил локацията, е директорът на института „Ван Гог“, Ваутер ван дер Веен. Хълмът е в непосредствена близост до къщата за гости „Оберж Раву“, която художникът е обитавал в последните 70 дни от живота си. 

Заради откритието мястото е обозначено като туристическа забележителност. А предположенията за достоверността на твърденията са потвърдени от Амстердамския музей на Ван Гог. От там се казва, че предположенията са „интерпретация, но изглежда, има основания те да са реални“. Изкуствоведи припомнят, че Винсент ван Гог е рисувал в близост до местата, на които е живял. Затова не е изненадващо, че е избрал именно хълма до къщата за гости. Експрерти са на мнение, че картината „Дървесни корени“ е нарисувана в часовете след 5 следобед. Те се позовават на падането на светлината в творбата. Винсент се самоубива в същия ден.  

 

Поканете изкуството в живота си с онлайн тур на музея на Ван Гог