Изкуство

Кой каза, че няма жени композитори

Не само музи - жените винаги са били и отлични творци.

Кой каза, че няма жени композитори

Снимка: Pexels

От Хилдегард през 12 век, Фани Менделсон през 19 век, до наши дни, жените имат значителен принос към класическата музика, която често е пренебрегвана. Освен че са служили като муза за своите любими и са вдъхновявали не едно и две велики произведения, които се изпълняват и до днес, много от спътниците на големите композитори сами са творили музика, не по-малко добра от тяхната. Ето 5 от най-добрите жени композитори:

Хилдегард от Бинген (1098-1179)

Не само композитор на около 70 произведения, Хилдегард е била писателка, мистик и Божи служител. Като бенедиктинска игуменка тя основава два манастира. Една от нейните композиции, Ordo Virtutum, е най-старата оцеляла нравствена пиеса. Включва мелодии за човешката душа и 16 добродетели, а Дяволът има ролята на говорител.

 

Франческа Качини (1587-1640)

Дъщеря на великия ренесансов композитор Джулио Качини, Франческа пее, свири на лютня, пише стихове, и преподава. Тя се превръща в една от най-влиятелните жени композитори в Европа, но много малко от нейната музика оцелява. Нейната сценична творба „La liberazione di Ruggiero“ се смята за първата опера,писана от жена.

Фани Менделсон (1805-1847)

Сестра на композитора Феликс Менделсон, Фани композира повече от 460 произведения, включително клавирно трио и няколко книги с пиеси и песни за пиано. Редица нейни произведения първоначално са публикувани под името на Феликс. Нейните произведения за пиано често са в стила на песента и носят заглавието „Песен без думи“. Този стил е успешно разработен от Феликс, въпреки че някои твърдят, че Фани го е предшествала в жанра.

Клара Шуман (1819-1896)

Съпруга на Роберт Шуман и самата тя една от най-изтъкнатите пианисти на своето време, Клара се радва на 61-годишна концертна кариера. Баща й Фридрих Вик я учи да композира и тя написва своя концерт за пиано на 14-годишна възраст. До голяма степен тя губи доверие в композирането си в средата на 30-те си години. „Някога вярвах, че притежавам творчески талант, но се отказах от тази идея“, казва тя, „една жена не трябва да желае да композира – никога досега не е имало такава, която да може да го направи. Трябва ли да очаквам да бъда тази?“ Въпреки съмнението си, обяснимо от патриархалния свят, в който живее, тя продължава да твори.

 

 

Лили Буланже (1893-1918)

Талантът на Буланже се проявява на двегодишна възраст, когато Габриел Форе открива, че тя има перфектен тембър. Родителите й насърчават музикалното й образование. На 19-годишна възраст тя печели наградата за композиция Prix de Rome за своя „Faust et Hélène“, като става първата жена композитор, спечелила наградата. Тя умира млада от болестта на Крон. Интересен факт е, че астероидът 1181 Лилит е кръстен в нейна чест.