Изкуство

Коя е най-добрата песен за 2022 според Apple Music

Стрийминг платформата обяви кои са най-слушаните песни по света

Коя е най-добрата песен за 2022 според Apple Music

<p>Джъстин Бийбър и The Kid LAROI на сцената на &nbsp;видео музикалните награди на MTV 2021 &nbsp;(Снимка от Кевин Мазур/MTV VMAs 2021/Getty Images за MTV/ViacomCBS)</p>

Стрийминг платформата Apple Music публикува своя списък с най-слушаните песни в световен мащаб през 2022 г. Най-въртяното парче е Stay на Кид Ларой и Джъстин Бийбър , което всъщност е издадено през 2021 г. 

Песента излезе през юни миналата година като водещ сингъл от микстейпа *F*ck Love 3: Over You. В класацията Billboard Hot 100 тя дебютира под номер 3, а след като се издигна до челната позиция остана на върха в продължение на четири последователни седмици.

На второ място в списъка с най-добрите песни на Apple Music за 2022 г. е As It Was на Хари Стайлс,Cold Heart на Елтън Джон и Дуа Липа беше номер 1 в класацията на Shazam. Песента We Don't Talk About Bruno от мюзикъла „Енканто“  е с най-четения текст на 2022 г.

В топ десетката влизат още Wait For U на Фючър, Дрейк и Темс, Super Gremlin на Кодак Блек, Easy on Me на Адел, Heat Wave на Глас Енималс.

По отношение на жанра - хип-хопът е най-представеният музикален стил в глобалната топ 100 с 32 песни. 23 от топ 100 бяха определени като поп, а 11 бяха определени като R&B/соул. Тазгодишната класация показва увеличение на броя на песните на език, различен от английски.

Издаването на топ 100 класацията на Apple Music съвпада с пускането на платформата за стрийминг на тазгодишната функция Apple Music Replay, която позволява на потребителите да видят кои са любимите им изпълнители, песни и албуми тази година. Конкурентът Spotify тепърва ще пуска своята версия – Spotify Wrapped.

„Това, което преди определяхме като нишов жанр, вече е част от мейнстрийма. За нас това е вълнуващо развитие на платформата“, каза Рейчъл Нюман, ръководител на редакторския отдел в Apple Music.

Годината като цяло е доста печеливша за компанията. През октомври платформата записа своята 100-милионна песен в стрийминг услугата. Това е повече от 80-те млн. песни на YouTube, 82 млн. песни на Spotify и 90 млн. на Amazone Music.