Изкуство

Красивият свят на балета през погледа на Дега

Да стане балерина – мечтата на всяко момиченце

Красивият свят на балета през погледа на Дега

Снимка: Musée d’Orsay, Paris

Кое момиченце не си е мечтало да бъде балерина? Е, и аз самата се причислявам към момичетата, които мечтаеха да танцуват на палци, да носят бляскави пачки и да се реят из сцената сякаш летят. Но истината е, че зад грима, зад стилното кокче и красивите костюми светът на балета крие своята тъмна страна. Може би сте гледали филмите Черен лебед” или “Първа позиция”? Реалността е далеч от лекотата и грацията, която тези танцьори показват на сцената. 

И въпреки че не съм примабалерина и не съм се занимавала с балет от над десетилетие, отношението, което имам към това изкуство, остава в мен завинаги. И има един художник, който също се възхищава на балерините и ги увековечава в своите произведения. 

Едгар Дега, роден в близост до артистичния квартал Монмартър, е френски художник и скулптор. Смятан е за един от майсторите на импресионизма, като основно е рисувал хора и най-вече жени. От перачки, певици и проститутки, до балерини и изтънчени дами от френското общество. И както обичал да се разнообразява с това какви жени рисува, така и често експериментирал с различни материали – маслени бои, гваш, пастели, литографии. Дега бил наричан просто “художника на танцьорите”, но днес неговите произведения са едни от най-разпознаваемите в света, а името му се нарежда до творци като Пикасо, Матис, Моне

Защо Дега решава на рисува балерини? По две причини. Първата е, че е имал проблеми с парите, а картини на балерини се продавали лесно. Втората причина е, че изящността на движенията и разбира се, красивите костюми били подходящи за една импресионистична картина.

Нека заедно разгледаме една малка част от балерините на Дега!

”Репетиция на сцената” 

Това е една от първите картини от серията. В нея е предадена майсторски репетицията на танцьорите. Забележителна е сивата палитра, която наподобява фотографията от тази епоха. Чрез техниката chiaroscuro, или светлосенките, Дега поставя акцента върху нежните балерини в бели пачки. 

И още ... 


“Звездата (Танцьорка на сцената)”

Тази картина изобразява солистката, която танцува на празната сцена. Вляво, зад завесата, виждаме мъжка фигура. Това е патронът на балерината. Както и в днешно време, така и тогава много малко балерини са могли да си позволят да имат ежедневни тренировки или да си купуват необходимите принадлежности (например палци за танци). Затова голяма част от балерините си намирали спонсори или били компаньонки на заможни мъже. Всъщност привилегията да те допуснат зад кулисите е принадлежала единствено на богатите абонати на операта, които често флиртували с девойките. 

И още ... 


“Розовите танцьори”

Както виждаме, палитрата на Дега се променя с времето и от сиво, кафяво и жълто преминава в ярко розово и синьо. Също така той предпочита да използва пастели, комбинирани с гваш, акварел или маслени бои.

И още .... 


“Сините танцьори” 

Всъщност Дега рисува доста малко картини зад кулисите, главно защото било трудно да получиш достъп до там. За голяма част от картините му позирали балерини срещу скромна сума. Интересното е, че веднъж полицията навестила художника, за да провери защо толкова млади девойки се навъртат около ателието му. А това, че повечето от тях наистина били компаньонки, е друга история…

И още ... 


“Малката 14-годишна танцьорка”

В залеза на своя живот Дега почти изгубва зрението си, а впоследствие ослепява напълно. Затова се насочва към работа с восък и изработването на фигури и статуетки. Тази скулптура е най-известната на френския импресионист и е единствената, която той показва пред публика приживе. По-късно наследниците на скулптура правят бронзови копия на фигурата. 

Моделът на твореца е една 14-годишна балерина. Фигурата е с почти човешки размери и е облечена с пачка, направена от марля. Когато Дега за пръв път показва творбата си, реакциите са смесени – някои критици казват, че фигурата е доста невзрачна, други я обявяват за връх в кариерата на художника и казват, че тази скулптура дава посока за бъдещото развитие на модерното изкуство. Независимо от мненията, едно не може да отречем – зад привидната красота, нежност и деликатност на балетното изкуство се крие горчивата реалност, в която живеели невръстните момичета в името на своето изкуство. 

Автор: Маргарита Петрова

 

13 от най-изумителните скулптури в света