Изкуство

Красотата на многообразието, която можете да видите в Albertina Modern във Виена

Една изложба, която е посветена на свободата да изразяваш себе си

Красотата на многообразието, която можете да видите в Albertina Modern във Виена

Снимка: ALBERTINA MODERN /Sungi Mlengeya | Wallow,2022 | Privatsammlung,Courtesy of Afriart Gallery © Sungi Mlengeya

Изложбата "Красотата на многообразието", открита в „Албертина модерн“ - сградата, където от фондовете на „Албертина“ се излага съвременно изкуство, показва богатството и разнообразието на съвременните колекции на виенския музей и вниманието, отделено на жените и ЛГБТКИА - художниците, цветнокожите, аборигените и самоуките, които се открояват на контрастния фон на старите майстори.

В различни раздели пролетната изложба в „Албертина модерн“ развива естетика на разнообразието, която „разчиства" идеала на класическата воля за стил и форма, преследвайки красотата на гротеската, нечистото и потиснатото, както и давайки видимост на маргинализираното, отхвърленото и отклоняващото се от нормата. Изложбата е посветена на съпротивата, овластяването и  „отстояването на свободата да изразяваш собствената си идентичност" - от многоглавите същества на Франц Рингел, свързани с тръби, в цветните асамблажи на Верена Брешнайдер, направени от пластмасови цветя, фиби и украшения за коледни елхи, или в скулптурите на Джонатан Мис. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Georg Herder (@georgherder)

По време на пресконференцията генералният директор Клаус Албрехт Шрьодер заяви, че целта е обществеността да осъзнае, „че разнообразието, което често се възприема като заплаха в ежедневието, всъщност обогатява". Изложбата е съставена почти изцяло от собствената колекция на музея. От 2000 година колекцията на „Албертина“, в която основна роля играят „белите мъже" от Микеланджело и Дюрер до Рубенс, Гоя, Пикасо и Уорхол, непрекъснато се разширява с цел да се постигне разнообразие. 

Изложбата, която развива естетика на разнообразието и се противопоставя на идеала на класическата воля за стил и форма, може да бъде посетена до 18 август.   

 

Ето още няколко изложби в Европа, които си заслужават пътуването

Красотата на многообразието, която можете да видите в Albertina Modern във Виена

Lotte Laserstein, Evening over Potsdam, 1930 Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie © Lotte Laserstein Bildupphovsrätt 2023