Изкуство

Майкъл Дългас с почетна награда от кинофестивала в Кан

Кино

Майкъл Дългас с почетна награда от кинофестивала в Кан

Майкъл Дъглас

Снимка: Gareth Cattermole/Getty Images for Disney

Актьорът Майкъл Дългас ще получи "Златна палма" за цялостно творчество на 76-ото издание кинофестивала в Кан. Почетната награда ще му бъде връчена на откриващата церемония на събитието на 16 май. Отличието е "признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното".

"След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на "Кроазет", за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език - този на киното", сподели в изявление и 78-годишния актьор, който ще добави на почетно място в дома си новата статуетка "Златна палма" до наградите „Оскар”, които получава като продуцент на най-добрия филм за 1976 г.,   "Полет над кукувиче гнездо" и като актьор през 1988 г. за ролята си във филма на Оливър Стоун "Уолстрийт".

Четири филма с негово участие са били част от конкурсната програма в Кан - "Китайски синдром" на режисьора Джеймс Бриджис през 1979 г., "Първичен инстинкт" на Пол Верховен през 1992 г., "Пропадане" на Джоуел Шумахер през 1993 г. и "Зад свещника: Моят живот с Либераче" на Стивън Содърбърг през 2013 г.

Бащата на Майкъл Дълглас - актьорът Кърк Дъглас, бе  председал на журито на фестивала през 1980 г.

В предстоящото си 76-то издание международният кинофестивал в Кан „иска да посрещне ново поколение артисти, които режисират, пишат сценарии, изявяват се като актьори и певци”. Събитието ще се проведе от от 16 до 27 май.

Председател на журито е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си награда "Златна палма" миналата година за филма "Идиотският триъгълник". 

Преди часове стана ясно, че френската режисьорка Джулия Дюкурно, която е носител на "Златна палма" през 2021 г. за филма си "Титан", и актрисата Бри Ларсън, която има награда "Оскар" от 2016 г. за ролята си в "Стая", също са в журито на кинофестивала.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат оценявани още от мароканската режисьорка Мариам Тузани, френския актьор Дени Меноше, британско-замбийската сценаристка и режисьорка Рунгано Ньони, американския актьор Пол Дейно, афганистанския автор Атик Рахими и аржентинския режисьор и сценарист Дамиан Шифрон.

21 филма се конкурират в конкурсната програма за престижната фестивална награда, но сред тях кинокритиците с особено внимание следят Asteroid City  на Уес Андерсън,  Perfect Days на Вим Вендерс, The Old Oak на Кен Лоуч, Last Summer на Катрин Брея и Monster на Хирокадзу Корееда.