Изкуство

„Мистерията на българските гласове“ с нов албум

Той съдържа 7 музикални изпълнения

„Мистерията на българските гласове“ с нов албум

Прочутият женски хор „Мистерията на българските гласове“ ще зарадва феновете си с нов албум. Той носи благозвучното име "Шандай Я / Станка" и направи своята световна премиера още през април, но заради пандемията от коронавирус у нас и последвалото отлагане на масови събития премиерата на родна земя бе изместена за лятото.

Албумът вече е факт – той съдържа 7 музикални изпълнения и се предлага в два варианта – на компактдиск  и на винилови грамофонни плочи. От плочите е произведена и лимитирана версия в зелен цвят – издадени са само 300 бройки за целия свят и вече са изчерпани.

Промоцията на новия албум ще бъде представена на откритата сцена в Парка на Военната академия „Г. С. Раковски“, където хорът ще изпълни песните от албума. Сред тях е заглавната песен "Шандай Я" – тя е изпълнена в нов вариант, след като бе включена и в предходния албум на формацията – "БууЧииМиш". Изцяло нови за аудиторията са две заглавия, а едно от тях е "Зайди, слънце" с участието на солистката на хора Виолета Маринова и световния шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR. Другата изненада е българската версия на Rite of Passage с хорово изпълнение.

„Мистерията на българските гласове“ е основан през 1952 г. като Ансамбъл за народни песни при Българското национално радио. По-късно хорът придобива световна популярност, след като негови изпълнения са включени в сборните албуми Le Mystere des Voix Bulgares на швейцарския етномузиколог Марсел Селие. През 1990 г. втората част от поредицата албуми печели "Грами" в категорията за фолклорна музика. Музикалната формация е съставена от 24 певици и е под диригентството на проф. Дора Христова. Хорът има над 1200 концерта по целия свят и пренася българската култура в най-големите концертни зали на планетата.

 

"Ролинг Стоунс" преиздават свой легендарен албум