Изкуство

Мистика и любов между Невена Коканова и Емилиян Станев в нов бг роман

„Поколенията се сменят, но не и ролите“, казва авторът Христо Добротинов за "Светулките ще ти покажат пътя".

Мистика и любов между Невена Коканова и Емилиян Станев в нов бг роман

Снимка: Издателство "Хермес"

По улиците на Велико Търново крачат легендарните образи на Невена Коканова и Емилиян Станев. Обгърнати са с много приказност, плетеница от действителни и въображаеми истории и низ от исторически личности. Това е част от сюжета в новия български роман „Светулките ще ти покажат пътя“ на Христо Добротинов на издателство "Хермес".

По думите му на писателя, в романа се редуват трагични и красиви моменти на фона на грохота на прелитащите американски самолети през Втората световна война. Тогава обаче се заражда истинска любов – между Станев и Коканова.

Романът разглежда и разделението на българското общество: вечните злосторници, които са част от властта и носят гибел, предателите, които сами се продават, водени от тъжната максима "Страхувай се и ще живееш". Проследени са и човешките радости и трагедии преди и след радикалните промени през 1918, 1944 и 1989 г.

„Поколенията се сменят, но не и ролите“, казва авторът пред БТА. И през годините, като красиво знамение, с дълга синя рокля на големи бели точки, с везани ръкави като загадъчна птица, преминава Мариола - Търновската царица....

Премиерата на „Светулките ще ти покажат пътя“ е в понеделник вечер – 11 април в книжарница  "Гринуич“ на ъгъла на бул. "Витоша" и ул. "Солунска".

Христо Добротинов е роден на 8 май 1952 г. във Велико Търново. По образование е юрист. Автор е на книгите "Погребението на капитанската шапка” (1976), получила националната награда "Южна пролет“, "Отвъд снега” (1981), "Спомен за курорта” (1985), "Бракове в София” (1988), "Игра на конспиратори" (1989), "В търсене на холивудския прислужник“ (2019), получила годишната награда за проза за 2020 г. на Съюза на българските писатели. Разкази на Добротинов са превеждани на руски, полски, немски и турски език. Член е на Съюза на българските писатели и на българския ПЕН център.