Изкуство

Moonage Daydream – всичко, което знаем за филма за Дейвид Боуи

Нямаме търпение да го гледаме!

Moonage Daydream – всичко, което знаем за филма за Дейвид Боуи

Дейвид Боуи в Лос Анджелес, 1973 г.

Според проучване на  Sky Arts  Дейвид Боуи е най-влиятелният британски артист  през последните 50 години. Той има силно влияние върху съвременното изкуство като цяло.  От музикални жанрове като рок, поп, глем рок, гръндж, пънк рок, K-Pop, ембиънт музика и дори саундтракове към видеоигри, до други аспекти на културата и теми като като пол, сексуалност, мода, музикални видеоклипове, изпълнителско изкуство и др.

През 1972 г. Боуи шокира обществеността, като открито заяви, че е гей (четири години по-късно, през1976 г., поясни, че всъщност е бисексуален). Неговите изпълнения често размиваха границите между мъжественост и женственост.

Боуи  избра да облече рокля за снимката на обложката на своя албум от 1971 г. The Man Who Sold the World – половин век преди Хари Стайлс да бъде обявен за новатор, защото прави нещо подобно.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Bowie (@davidbowie)

Като се има предвид монументалното му наследство и неотдавнашната мания на Холивуд по биографични филми за артисти, Дейвид Боуи нямаше как да не стане герой на подобна документална лента и тя вече е факт.

Moonage Daydream е първият филм, официално разрешен от носителите на правата на артиста. Това не е традиционен биографичен филм, а по-скоро документален филм, разказан от самия Боуи. Той включва невиждани досега архивни кадри, които са своеобразно пътешествие през неговия вдъхновяващ живот и кариера. Продукцията е режисирана от Брет Морген, чийто друг музикален документален филм Kurt Cobain: Montage of Heck беше посрещнат с изключително положителни отзиви.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Bowie (@davidbowie)

Въз основа на филмовите рецензии от премиерата на Moonage Daydream на филмовия фестивал в Кан по-рано тази година е трудно да се обобщи съдържанието на филма. Критикът Робърт Даниелс от RogerEbert  го описва като „бомбастично, свръхстимулиращо, трогателно, жизнеутвърждаващо и поемащо риск обобщение на етоса на художника и съзряването като личност“.

Кори Сиймор от Vogue го нарича „величествено потапящо калейдоскопично изследване не толкова на живота на Боуи тук, на земята, а на живота, който е живял в главата и сърцето си, което го е накарало да създаде своето изкуство.“

Филмът разглежда цялата кариера на Бауи, която обхваща шест десетилетия и 26 студийни албума. Вместо да бъде разказан в традиционен документален стил обаче, той е базиран  на разказите на самия Боуи. А за снимките режисьорът Брет Морген е  получил достъп до пълните архиви на имението на Боуи, което включват пет милиона предмета - от картини, рисунки и дневници до оригинални музикални записи, снимки и филми. Морген прекарва четири години в преглеждане на архивите за проекта

Датата на световната премиера на Moonage Daydream бе 16 септември, филмът се разпространява от NEON (чиито филми спечелиха "Златна палма"  на филмовия фестивал в Кан три пъти през последните четири години/. Дългогодишният продуцент на Боуи - Тони Висконти, продуцира музиката за филма.