Изкуство

Най-красивата Клеопатра в киното

Ролята й в световното кино се изпълнява от най-известните и красиви актриси.

Клеопатра се родила през ноември – има такава легенда. Всъщност повечето, което знаем за нея и живота й, е трудно да бъде проверено или доказано, на първо място нейната изумителна красота. Това обаче не пречи Клеопатра да е нарицателно за красива и изкусителна жена, а ролята й в световното кино да се изпълнява от най-известните и красиви актриси.

Всяко следващо поколение киномани си има своя Клеопатра, а старите изглеждат странни или дори абсурдни. Вероятно самата Клеопатра изобщо не би отговаряла на съвременните стандарти за красота, но това не пречи да си я представяме съвършена. Тя е един от най-устойчивите символи за женска красота в киното, като първият филм за Клеопатра през далечната 1899 г. е дело на самия Жорж Мелиес. Ето кои са най-известните Клеопатри в историята на киното.

Теда Бара (1917)

Най-известната Клеопатра от епохата на нямото кино е Теда Бара. Филмът за Клеопатра с нейното участие струвал 500 000 долара, грандиозна сума за онова време. Особено внимание било отделено на костюмите и декорите. Теда Бара била вече над 30-годишна, но изобщо не се притеснявала да се снима разголена и в съвсем лаконични тоалети, които в интерес на истината са доста кичозни. Днес филмът е изгубен завинаги, но снимките на Клеопатра са останали и дават достатъчна представа за нейния впечатляващ гардероб.


Клодет Колбер (1934)

Именно с филма на Сесил Б. де Мил с Клодет Колбер в главната роля започва световната слава на Клеопатра като символ на съблазнителка, както и модата на египетските мотиви в бижутата и дрехите. Това е един от първите филми, който реално създал тенденции в модата, водещи началото си от големия екран.

Клодет Колбер била най-голямата звезда на своето време, подобаващо капризна и взискателна. Нейните скандали за костюмите във филма са легендарни. Вече сме разказвали за това, а филмът „Клеопатра“ с Клодет си остава класика в киното, с пет номинации за „Оскар“ и една награда за операторско майсторство.


Вивиан Лий (1945)

Вивиан Лий изпълнявала главната роля във филма „Цезар и Клеопатра“ по пиесата на Бърнард Шоу. Авторът бил още жив и изобщо не харесал актрисата в тази роля. Затова пък никой не може да отрече, че красотата й е напълно достойна за Клеопатра – вечна и съвършена и до днес.


София Лорен (1953)

Един любопитен епизод в кариерата на София Лорен е ролята й във филма „Две нощи с Клеопатра“. Всъщност Лорен не играела самата Клеопатра, а наложницата Ниска, която е двойница на царицата и се представя за нея. Първоначално за ролята била поканена Джина Лолобриджида, но тя се отказала. Филмът не е сред шедьоврите на София Лорен, но тя със сигурност е достатъчно красива за тази роля. Зрителите били на това мнение и филмът бил много успешен.


Елизабет Тейлър (1963)

Днес образът на Клеопатра се свързва най-вече с Елизабет Тейлър и е трудно да си представим, че всъщност филмът бил абсолютен провал и едва не докарал банкрут на киностудиото 20th Century Fox. Лиз направила модерен гримът с очна линия, който е актуален и до днес. Костюмите й стрували космическата сума от 200 000 долара. Филмът е записан в книгата на рекордите на Гинес като рекордьор с най-много преобличания на главната героиня – Лиз сменила 65 костюма. Не минало без скандали – тя много лесно качвала килограми, а дрехите били тесни и истериите й често задържали снимките. Затова пък била толкова красива, че когато един път се появила пред масовката, хората започнали възхитено да скандират „Лиз, Лиз“ вместо „Клеопатра“ и провалили снимките.


Леонор Варела (1999)

Красивата Леонор Варела изпълнява ролята на Клеопатра в тази телевизионна версия на филма, който за времето си бил много успешен. За самата Варела това бил важен проект и в личен план, тъй като по време на снимките тя се запознала с Били Зейн, който изпълнявал ролята на Марк Антоний, и връзката им продължила няколко години след това.


Моника Белучи (2002)

Филмът „Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра“ няма никакви исторически претенции и затова костюмите на Клеопатра са направени така, че да подчертаят красотата на Моника Белучи, която напълно заслужено е поканена за тази роля. Филмът има награда „Сезар“ за костюми, а Моника Белучи е истинска съвременна Клеопатра – великолепна и екстравагантна.