Изкуство

Не купувайте това яке!

„Обещавам да купувам само неща, от които се нуждая и които ще издържат дълго, да оправям това, което се счупи, да използвам отново това

Не купувайте това яке!

„Обещавам да купувам само неща, от които се нуждая и които ще издържат дълго, да оправям това, което се счупи, да използвам отново това, което мога или да го давам на някой друг. Всичко друго ще рециклирам.”
Тази „клетва” стои на страницата на компанията за спортни стоки Patagonia. Част е от кампанията Common Threads Initiative, която американската фирма в края на миналата година, точно в навечерието на предколедната треска за пазаруване. Тогава Patagonia публикува своята революционна реклама „Не купувайте това яке” – първият подобен призив за устойчиво развитие и намаляване на потреблението, отправена от производител.
Reduce, repair, reuse, recycle, re-imagine. Намалявай, поправяй, използвай отново, рециклирай, погледни света с нови очи. Призив, който, надяваме се, ще стартира така необходимия и напълно постижим доброволен отказ от ненужно потребление, една от най-големите болести на съвременното общество.