Изкуство

Невероятната Хелън Мирън на 75: най-добрите й роли

Родена да играе кралица

Днес актрисата отбелязва своя 75-и рожден ден. Актрисата, която достойно носи годините си, като отказва пластични интервенции, не боядисва косата си и винаги избира тоалетите си така, че да подчертава предимствата си. Хелън Мирън, която е родена с фамилията Миронова, защото дядо й по бащина линия бил руски аристократ, с лекота влиза в ролите на кралици. Прави го няколко пъти и спечелва най-важните филмови награди. Въпреки че при нея успехът се случва по-късно, едва след като минава своите 40, тя е работила с някои от най-известните режисьори в света и оставя зад гърба си изключителни роли. Ето няколко от тях.

„Кралицата“

За ролята си на Елизабет II Хелън Мирън заслужено печели „Оскар“, защото брилянтно се превъплъщава в една от най-знаковите фигури в съвременната история. Филмът разказва за периода след смъртта на принцеса Даяна. Докато скърбящото британско общество се разочарова от поведението на своята кралица, набиращият популярност министър-председател Тони Блеър има тежката задача да убеди монархията, че желанието й за уединение може да доведе до нейната гибел.

Има още...


„Екатерина Велика“

Хелън Мирън се превръща в една от най-великите жени в световната история – руската императрица Екатерина Велика в едноименния минисериал от четири части на HBO. Той разказва историята за една обсебваща любов, тежестта на короната и силата на една невероятна жена и владетел. Изпълнителният продуцент Дейвид М. Томпсън споделя, че идеята за реализация на мащабния проект е на самата актриса, което има и своето логично обяснение – руските й корени. Може би това е и мотивът ѝ да е част от продуцентския екип на проекта.

Има още...


„Търсач на удоволствия“

Ела и Джон Спенсър са възрастни и болни – тя се лекува безуспешно от неизлечимо заболяване и вижда последните си дни, а той бавно губи паметта си. В добрите си моменти, които все още са достатъчно много, двамата са привлекателни старци, с типичните за възрастта си мании – тя разказва за семейството си на всеки непознат, той рецитира Хемингуей и Мелвил. Хелън Мирън и Доналд Съдърланд са очарователни в главните роли – красиви и достолепни, пълни с ентусиазъм и чар, напомнящи за интересния им живот, който все още е тук наоколо.

И още...


„Дамата в златно“

Хелън Мирън влиза в ролята на Мария Алтман - горда, смела, дръзка и необикновена самостоятелна възрастна вдовица с вирната глава и леко покрити от патината на годините аристократична изисканост и красота, която има малък магазин в Лос Анджелис. Тя никога не е искала да се връща в родната си Австрия след като тя е нападната от немските войски през Втората световна война и цялото й еврейско семейство е избито. Но в края на 90-те години тази витална стара дама предприема пътуване до Виена, където, в двореца Белведере, е изложена картина, някога принадлежала на семейството й. С портрета в стил ар нуво Жената в злато прочутият художник Густав Климт обезсмъртява лелята на Мария – дамата от виенското висше общество Аделе Блох-Бауер. През 1938 нацистите конфискуват картината, която след войната става известна като Австрийската Мона Лиза. Филмът разкрива емоционалната 8-годишна борба, предприета от Мария и адвоката й (внук на композитора Арнолд Шьонберг) и достигнала до Върховния съд на САЩ.

И още...


„Елизабет I”

Минисериал в две части, като Хелън Мирън и Джеръми Айрънс са звездите, които го правят ненадминат. И двамата имат по един "Златен глобус" за ролите си на кралица Елизабет I и граф Лестър. Филмът проследява късните години на девствената кралица, Хелън Мирън прави изключителна роля, а героинята й е разкъсвана между сърцето и дълга си, между личната си независимост и оцеляването в една много сложна реалност, доминирана от мъжете.

 

5 сериала по HBO GO за летните вечери