Изкуство

Невиждана изложба на Густав Климт

Нов подход към представяне на изкуството ни превръща в активни участници в експозициите.

Невиждана изложба на Густав Климт

 Atélier des Lumières, Gustav Klimt. Снимка: Spiller. © Culturespaces.

Сложим ли думите „Париж“ и „изкуство“ в едно изречение, си казваме, че тук няма какво повече да се добави. Но ето че преди месец градът се сдоби с внушаващо артистично пространство от съвсем нов тип. Atélier des Lumières („Ателие на светлината“) отвори врати в 11-и арондисман, недалеч от гробището „Пер Лашез“, с интерактивна изложба на Густав Климт.

Амбицията на пространството е да промени начина, по който възприемаме изкуството, и онова, което кара много от нас да го избягваме. Целта е зрителите от пасивни съзерцатели на статични и дистанцирани образи в музеи, където често липсва по-широкият контекст, да се превърнат в активни участници в достъпно и интерактивно преживяване, което ни потапя в изкуството в среда.

Към произведенията на големите творци се добавят и дорисуват контекстът и средата, които впоследствие се наслагват посредством дигитални прожекционни технологии. Образите от картините изгряват пред очите ни и започват да се движат в последователен разказ, подсилен със специално написан саундтрак, комбинация от класическа и модерна музика.

100 години след смъртта му картините на великия артист на виенския сецесион оживяват в 35-минутна прожекция по стените и пода на бивше хале.

Шоуто започва с ранните години на Климт, когато той е начинаещ ар деко художник във Виена, минава през Виена на модернизма и сецесиона, в която Климт се стреми да се еманципира от доминиращия артистичен академизъм, и завършва с Климт, основателят на собствено движение - символизмът ар нуво.

„Това е историята на развитието на художника като творец“, споделя директорът на ателието Майкъл Кузигос и допълва как чрез хронологичния разказ проследяваме радикалните трансформации в изкуството на Климт.

В кулминацията на спектакъла Адел Блох-Бауер, лицето на най-известния портрет на Климт, започва да ни съзерцава от 10-метрова височина, като неусетно преминава в златен дъжд, за да изгрее отново в колосални фигури на образите от „Целувката“.

Изложбата е част от по-голям цикъл, посветен на историята на виенското изкуство на XX век, който включва още Ойген Шилер и Фриденсрайх Хундертвасер.

Разположено върху 3300 кв.м, в помещенията на бивша леярна, строена през 1836 г., пространството помещава 140 фиксирани прожектора и 50 високоговорителя. Счита се, че мястото е най-голямото wall-mapping пространство в света. Прожекционите площи стигат до 10 м височина и интегрират запазените елементи от цеха (комин, кула за сушене, басейн и воден резервоар). Atélier des Lumières се финансира и е част от Fondation Culturespaces, френска артистична фондация с филантропичен уклон.

Според Кузигос силната емоционална реакция, която предизвиква преживяването на прожекциите, задава огромен


потенциал на мястото да се развива като образователен център. „Приоритет за нас е да правим културата достъпна за всеки, а дигиталното изкуство позволява това“, обяснява директорът.

Не всички хора успяват да се развълнуват и да вникнат в класическия и дистанциран начин на представяне на картините, докато дигиталната анимация го прави близък, разбираем и достъпен.

Една от целите на фондацията е да се даде възможност на децата в неравностойно положение и на децата с увреждания, чиито способности и средства да изучават изкуството, са силно ограничени, да се докосват и да се потапят в историята на изкуството. За тях Fondation Culturespaces предлага образователни сесии и обиколки със съпровод, които се финансират от дарения от частни и бизнес дарители, с цел ученето да става по-забавно.

Към днешна дата Fondation Culturespaces обхваща 12 музея и пространства, като всеки един от обектите се помещава във възстановена от разруха старинна френска сграда с историческо значение, която е преобразувана в ново пространство. Досега най-известното от местата е Carrières de Lumières, в Les Baux-de-Provence, на около час от Марсилия, което въпреки отдалечената локация годишно се посещава от над 600 000 души. Мястото отваря врати през 2012 г. с изложбата „Гоген, Ван Гог, художниците на цветовете“. В момента текущата изложба разказва за творчеството на Шагал, което е показано чрез 100-те прожектора и под музиката за пиано на Михаил Руди, носеща се от 25-те аудиоговорителя. Предишни проекти включват Бош и Брьогел.

Но Atélier des Lumières вещае не по-малка слава. Само за първите 10 дни над 60 000 души са посетили изложбата. Опашката за вход се извива на няколко пресечки от обичайно тихата улица Rue Saint-Maur. По тази причина сайтът на ателието любезно съветва посетителите да си закупят предварително билети онлайн. Ако се съди по чакащите да влязат, сред които е трудно да се открои някаква конкретна доминираща група хора, било като демография, националности, социална прослойка или възраст, то изглежда организаторите наистина постигат целта си да доближат изкуството до най-широка публика.

Експозицията ще продължи до 11 ноември, така че ако животът ви отведе в Париж това лято или тази есен, отбележете си го като място, което да посетите. А след ноември? Кузигос издава идеи за спектакли, посветени на импресионистите, на поантилистите и на уличното изкуство.

„Искаме да показваме изкуство, което те поглъща, а уличното изкуство не те оставя равнодушен, защото освен всичко изглежда невероятно, когато се прожектира.“