Изкуство

Нищо и никой не е пощаден от фотографа Стивън Клайн

Книгата "Стивън Клайн" от Стивън Клайн и Марк Холборн излиза на 22 септември

Нищо и никой не е пощаден от фотографа Стивън Клайн

Амбър Валета и Матю Коутсуърт, 2011 
Снимка: Instragram / @stevenkleinstudio

Новата фотокнига на Стивън Клайн ни дава да усетим онзи трепет, с който бихма влезли в минирана къща, например, или бихме излезли на бойното поле. 

„Опасността идва отвътре“, пише авторът на книгата Марк Холборн в предговора. 

Сцените от първата книга на талантливия фотограф включват, но не се ограничават до: голота, полова неутралност, пиромания и убийства. Телата са заели странни пози, лицата са покрити с маски, а най-красивите в света са визуално състарени. Клайн минава границата между измислицата и реалността.

 

Никой и нищо не са забранени в света на Клайн, където иконите на Холивуд вече не са знаменитости, а просто герои в неговата фантазия. Разглеждайки книгата, можете да видите Линда Еванджелиста като робиня или Карън Елсън като секси земноводно. 

 

 

Според Клайн лицето може да бъде разсейващо. Той предпочита обектите му да гледат настрани, за да накара зрителя да погледне други части от тялото и да внесе нов вид интимност в живота на богатите и известните.

„Камерата е машина на времето, която не документира реалността, а я интерпретира“, казва Клайн. „Това е моето средство за контрол в един неконтролируем свят.“

 

Книгата е правена повече от пет години, но това всъщност е интересното. Замислена в едни други времена, книгата изглежда невероятно актуална днес. Неговото изображение на обществото, от полицейската бруталност до бушуващите пожари, не е толкова апокалиптично, когато го живеем в 2022 година.

Книгата "Стивън Клайн" от Стивън Клайн и Марк Холборн излиза на 22 септември и ние нямаме търпение да я разгледаме.

 

Линда Еванджелиста - една истинска фантазия на корицата на Vogue