Изкуство

Нов сериал, вдъхновен от незавършен роман на Труман Капоти

В новия сезон на "Feud" предстои да се насладим на поглед към последния му роман, който самият той определя като смъртоносно оръжие и така и не успява да завърши.

Нов сериал, вдъхновен от незавършен роман на Труман Капоти

Greenwich Entertainment

Повечето от нас познават Труман Капоти като автор на „Закуска в Тифани“ и „Хладнокръвно“. Чували са за пословичното му остроумие и безпардонните му публични изяви. Всеки читател, докоснал се до творчеството му, знае, че писателят разказва завладяващи истории, които се превръщат в основополагащи романи за съвременната американска класика.

Знаменитият писател се движи в кръговете на представители на висшето общество в Америка, същевременно ги изпълва с възмущение, защото не се страхува да разкрие тайните им. Когато напуска този свят през 1984, Капоти оставя една незавършена книга, която пише почти две десетилетия. „Сбъднати молитви“ е трябвало да бъде най-скандална творба на писателя.

В новия сезон на "Feud" предстои да се насладим на поглед към последния му роман, който самият той определя като смъртоносно оръжие. Първият сезон на поредицата излиза преди цели 5 години - през март 2017 г. , и е високо. Тогава тема е прочутата жестока вражда между Джоан Крофорд и Бети Дейвис, в чиито роли се превъплъщават Джесика Ланг и Сюзан Сарандън.

Всяко брилятно продължение има нужда от не по-малко изящно вдъхновение. Така през 2021 г. журналистът Лорънс Лимър публикува книгата "Жените на Капоти", която провокира сериозен интерес. Сериалът, който предстои да видим, е  адаптация по неговото произведение.

 

Вторият сезон идва с обещание за блестящ актьорски състав, според изданието „Deadline“, Наоми Уотс ще вземе участие. Тя ще се превъплъти в светската личност Барбара „Бейб“ Пейли – моден редактор на „Vogue”. Двамата с писателя са близки приятели, докато Пейли се скарва жестоко с него през 1975 г., след като „Esquire“ публикува откъс от незавършената му книга „Сбъднати молитви“, в която той разкрива детайли за елита на Ню Йорк. Всички сме чували за привързаността на Капоти към висшите кръгове на богатите жени в Ню Йорк. Стремежът към автентичното и неподправено писане на автора обаче се вдъхновява от тези реални жени и ги превръща в героини, като описва подробно всеки скрит „скелет в гардероба“.

Пейли бързо се припознава в героинята, чийто съпруг ѝ изневерява. След публикацията подбраният кръг от богати приятелки на Капоти, които авторът нежно нарича неговите "лебеди", отрязва изцяло контактите си с него.

Поредицата от осем епизода е дело на режисьора Гaс Ван Сант, когото познаваме от работата му по „Добрия Уил Хънтинг“. Номинираният за наградите „Тони“ и „Пулицър“ Джон Робин Бейц е сценаристът, който стои зад всички епизоди на втори сезон. От продукцията все още пазят в тайна кой ще влезе в ролята на самия писател. А ние нямаме търпение да погледнем от нов ъгъл към майсторството на Капоти, както и неговото чувство за хумор, което ту придава на света карикатурен вид, ту му съчувства по приятелски.

Труман Капоти и Тенеси Уилямс - приятелство за цял живот