Изкуство

Ню Йорк от 40-те в 20 снимки на гениалния Стенли Кубрик

Един тийнейджър в Ню Йорк

Ню Йорк от 40-те в 20 снимки на гениалния Стенли Кубрик

Разходка по улиците на Ню Йорк през 1946 г. 

Преди Стенли Кубрик да седне в режисьорския стол и да създаде някои от най-добрите филми, правени някога – като "2001: Космическа одисея" или "Сиянието", той е обикновен тийнейджър в Ню Йорк, който активно търси работа. Но дори и тогава, само на 17 години, докато кръстосва големия град с фотоапарат в ръце, Кубрик доказва, че талантът му е голям.

Ето и колекция от негови снимки, заснети по улиците на Ню Йорк от 1945 до 1950 г., когато работи в списание Look.  Ето какво споделя той за славните си моменти зад обектива: "Мисля, че естетическото улавяне на спонтанни действия, а не внимателното позиране за снимка, е това, което се нарича фотография".

Кубрик бързо получава признание за способността си да разказва истории чрез снимки, което в крайна сметка го води бавно, но сигурно към мястото му в залата на славата.

В работата си като фоторепортер Кубрик прави общо над 27 000 снимки, от които едва 1000 са публикувани, а само няколко десетки стигат до нас, за да ни накарат да погледнем на големия режисьор и неговите филми от един малко по-различен ъгъл. 

 

Утопиите на Питър Худжар в онлайн изложба