Изкуство

Орхан Памук пише роман за епидемия

Случайно или не

Орхан Памук пише роман за епидемия

Снимка: Twitter

Орхан Памук бил на път да завърши новата си книга, посветена на пандемия от миналия век, когато коронавирусът плъзна по света. През последните няколко години турският писател работи над романа „Чумни нощи“ ( Veba Geceleri), който разказва за чумата от началото на XX век.

"Работя усърдно, за  да довърша "Чумни нощи" –  исторически роман, който се развива през 1901 г. по време на третата пандемия от чума. Започнах да пиша този роман преди четири години. Изведнъж по улиците започнаха да се случват всички чумни истории, за които съм чел и писал. Това ме забави за известно време. Но сега отново съм мотивиран да завърша книгата“, споделя авторът пред „Ню Йорк Таймс“ преди седмици.

В друго свое интервю Нобеловият лауреат разкрива детайли за предстоящия роман – че сюжетът се разиграва на измислен от него остров в триъгълника Крит – Кипър – Родос, управляван по онова време от Османската империя. Именно в тази област се разпространявала чума, донесена от Индия и Китай.

Памук разказва още, че през последните години изявява желание не само да пише, но и да създава илюстрации към книгите си. Така се ражда и романът му „Музей на невиността“ от 2008 г. Книгата има сюжет, но е и каталог за музей, пълен с изображения. Писателят планира да направи рисунки и за новата си книга, а идеите за тях той черпи от медицински текстове и снимки, които открива през последните три години по време на проучването за „Чумни нощи“. „Опитвам да илюстрирам по наивен начин света, който измислям", допълва още той.

Писателят добива световна популярност още през 90-те години на миналия век и става най-продаваният автор в Турция. Сред най-известните му романи са „Сняг“, „Червенокосата“, „Нов живот“, „Черна книга“, „Странност на ума".  Той е и първият турски писател, на когото е присъдена Нобелова награда за литература.

 

"Кът за мечти" - (авто)биографията на праволинейния ексцентрик Дейвид Линч