Изкуство

Още една картина на Банкси е продадена за рекордна сума

Творбата с медицинската сестра беше подарена на английска болница

Още една картина на Банкси е продадена за рекордна сума

Developed parliament, Banksy, снимка: Gatto Celiaco

Картината на популярния (макар и без лице) автор на графити Банкси, която стана известна покрай пандемията от Covid-19, беше продадена за 16,7 млн. евро. Това е най-скъпо продадената творба на художника до момента. Тя носи заглавието Game changer и изобразява малко момче, което е захвърлило настрани героите Батман и Супермен и споделя играта си с кукла медицинска сестра.

Реверанс към всички медицински работници, които са на първа линия в борбата с пандемията и всеки ден помагат на онези, които се борят с вируса.

Картината беше подарена миналата година от автора на една от големите болници в страната. Тя беше доставена отново анонимно с бележка:

„Благодаря за всичко, което правите! Надявам се, че картината ще озари това място, макар и да е само в черно и бяло!”

След продажбата Банкси е заявил, че ще я замени с репродукция, отново нарисувана от него.

Търгът по продажбата е организиран от популярната аукционна къща „Кристис”, откъдето коментират жеста на автора да дари парите за благотворителност като „исторически момент” и „изключителен жест”. Получените пари от продажбата на картината ще отидат за Националната здравна служба на Великобритания.

Досега рекорд за най-скъпо продадена картина на анонимния творец държеше Devolved Parliament, на която депутатите в Камарата на общините на британския парламент са изобразени като шимпанзета. През 2019 г. картината беше продадена за 10 млн. евро.

 

Това е оригинал на Чърчил. Познайте колко струва?