Изкуство

Отбелязват 60 години Джеймс Бонд с търг

Всички обичат Джеймс Бонд

Отбелязват 60 години Джеймс Бонд с търг

Восъчни фигури на всички шестима актьори, изиграли Джеймс Бонд през годините.

Снимка: Bryan Steffy/Getty Images

От каскадьорския автомобил Aston Martin DB5 до костюми, носени от Даниел Крейг в последното приключение на Джеймс Бонд ("Смъртта може да почака") - редица реквизити и емблематични вещи на Джеймс Бонд се предлагат на благотворителен търг тази седмица, когато се навършват 60 години от създаването на филмовата поредица.

Артикулите са изложени от аукционна къща Christie's в Лондон на благотворителния търг "Шестдесет години Джеймс Бонд". Търгът на живо е с 25 лота, а онлайн търгът с 36 предмета вече е в ход и ще приключи на 5 октомври - Денят на Джеймс Бонд и дата на световната премиера на първия филм за Бонд "Д-р Но" през 1962 г.

Аукционната къща се надява, че продажбата ще събере повече от 3 милиона евро, като приходите ще бъдат разпределени между 45 различни благотворителни организации, съобщи Евронюз.

"Всички обичат Джеймс Бонд. Всеки от нас е израснал с Джеймс Бонд в някаква степен. Всеки има онзи спомен от детството, от времето, когато е видял за първи път Джеймс Бонд, когато е отишъл на премиерата на нов филм. Така че той просто е оставил по нещо у всеки", казва Ейдриън Хюм-Сайър, директор на Christie's и ръководител на продажбите.

Какво се продава на търга?

Някои от предметите, които се предлагат за продажба, са от стари класики - например яйцето Фаберже от филма с Роджър Мур от 1983 г., което се очаква да достигне цена между 6700 и 11 200 евро.

Сред другите лотове са подписана филмова клапа от "Смъртта може да почака" с прогнозна цена до 7 800 евро, както и различни костюми, носени от Даниел Крейг във филма, оценени на около 16 800 евро до около 22 400 евро.

Но звездата е Aston Martin. Бъдещият му собственик ще се нуждае от златни кюлчета, за да си го позволи, тъй като цената му се оценява на до 2,2 млн. евро.

"Смъртта може да почака" е последното участие на Даниел Крейг в ролята на агент 007 и откакто актьорът сложи смокинга и грабна пистолета Walther PPK, се спекулира кой ще го замести, като за следващия шпионин на MI6 се спрягат звезди като Идрис Елба и Том Харди.

Джеймс Бонд отдавна се бори с руски врагове, но след реалното нахлуване на Русия в Украйна продуцентите смятат, че може и да изберат различен път за следващия враг на 007.

Какво знаем за бъдещия 007?

Не много. Той ще бъде добре пазена тайна до обявяването му, вероятно към края на следващата година.

И все пак, макар да не е взето решение кой ще бъде следващият Джеймс Бонд, разгорещените спекулации относно заместника на Крейг продължават, а кастингът бе косвено споменат от продуцентите на Бонд Броколи и Уилсън. Те разкриха, че Джеймс Бонд 26 ще бъде преоткриване на култовия франчайз и обсъдиха перспективите за кастинг за нов Джеймс Бонд и колко дълъг ангажимент ще изисква ролята.

 

Кой е следващият Джеймс Бонд?