Изкуство

„Отскубнати до корен” – филмът, който построи наново историята

Историята на България е изпълнена с личности, допринесли неимоверно много за развитието на страната от най-разнообразни начини, които днес тънат в забрава. И това не се случва случайно.

„Отскубнати до корен” – филмът, който построи наново историята

„Отскубнати до корен”. Снимка: Фейсбук

Историята на България е изпълнена с личности, допринесли неимоверно много за развитието на страната от най-разнообразни начини, които днес тънат в забрава. И това не се случва случайно, не е цедка на времето, а държавна политика, която се води за изтриване на паметта. Ръкописите обаче не изгарят, все нещо остава и все някой се оказва, че помни и е готов да разкаже. Един такъв разказ е филма на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов „Отскубнати до корен” за Димитър Атанасов – американски възпитаник с принос към световната наука, основоположник на българската фитопатология и основател на Агрономическия факултет (днес Биологически) на СУ.

Тъжно е, че по този начин трябва да си спомняме за големите българи - едва ли не насила, вместо да са национална гордост.

„Отскубнати до корен” – филмът, който построи наново историята

"Проф. Атанасов е един от българите, които са почти напълно забравени, въпреки огромния му принос за съграждането на страната в онези прословути 30-те години на миналия век, когато България, едва съвзела се от национална катастрофа, започва да привиква всичките си синове, изпратени в чужбина, за да учат. Всички се връщат обратно, за да съграждат отечеството си. Съдбата на проф. Атанасов, за съжаление, е сходна с тази на всички тези представили на този интелектуален, духовен, икономически и политически елит, който - за благодарност за това, което са направили за страната си - през 44-та - 45-та ще бъде почти унищожен. Ако не физически, то психически. И всъщност филмът е колкото за проф. Атанасов, за да разкажем, да го реабилитираме, да го върнем - паметта  за него, за това, което е сътворил за страната,  толкова и на втори пласт тече контекстът и предупреждението, че трябва да извадим докрай тези истории. Защото тази история не е просто история за едни унищожения, а за това кой ги унищожи и защо, защо заметохме под килима истината за унищожаването на този елит, за дългата сянка на ДС и за това, че в крайна сметка, извън конкретната история, този филм се присъединява към други такива документални филми - слава богу, вече ги има – с които искаме да кажем, че разговорът за антикомунизма съвсем не трябва да е приключил", споделя в "Артефир" Антоанета Бачурова.

„Отскубнати до корен” – филмът, който построи наново историята

Съдбата на Димитър Атанасов е сходна с тази на много други хора от елита, а филмът е отличен пример за пометената истина за това какво се е случвало по онова време. Той отваря отново темата, която никога не трябва да се затваря, защото можем да имаме бъдеще, само ако помним през какво минава България в периода 1944-1989 г. и никога не допускаме нещо подобно да се случва отново. Лентата е един начин да се построи историята наново, но този път без пропуски и без лъжи.

„Отскубнати до корен” – филмът, който построи наново историята

„Отскубнати до корен” печели наградата от фестивала "Киноваканция", а Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов имат идея да направят открити уроци по история с прожекции на филма, за да не спира дискусията по темата. Само така паметта ще бъде запазена, само така обществото ще познава историята и себе си като следствие от нея.