Изкуство

Парижкият музей на модата с изложба, посветена на Коко Шанел

Нямаме търпение да надникнем!

Парижкият музей на модата с изложба, посветена на Коко Шанел

Снимка: Courtesy of Chanel

След 2 години почивка парижкият музей на модата Palais Galliera отново ще отвори врати на 1 октомври с изложба, посветена на Chanel.

Заглавието й е “Габриел Шанел, моден манифест” и кураторите неслучайно са избрали истинското име на дизайнерката вместо по-известния й прякор “Коко”. Изложбата ще ни покаже света на модата през нейните очи, с над 30 000 облекла, аксесоари, фотографии и други предмети, с които тя го е променяла. Експозицията ще бъде разделена на 10 части, маркиращи най-важните етапи от живота й, проследявайки по този начин и промените в обществото и неговите ценности.

Ще можем да видим някои от най-изящните рокли от копринен муселин, символичните флакони на аромата Chanel N°5, както и иконичния костюм, с който тя освобождава женското тяло от задушаващите корсети и дава път на непреходната елегантност.

Модната къща Chanel става официален меценат на Palais Galliera и ако досега в него са се организирали основно временни изложби, сега музеят променя концепцията си към това да стане първият френски музей на модата с постоянни експозиции. За целта са отделени още 2 етажа, които някога са използвани за изби на двореца, а новите зали са кръстени на Габриел Шанел.

Изложбата ще бъде открита на 1 октомври и ще продължи до 14 март 2021 г., така че имаме предостатъчно време да си организираме един прекрасен уикенд в Париж и да я посетим, стига условията да го позволяват, разбира се.

 

Коко Шанел и Артър Кейпъл: любов без (щастлив) край