Изкуство

Петсън и Финдъс заслужават голям екран и голяма зала

Тази година една от екранизациите по книгата – „Петсън и Финдъс – смехотерапия“ – участваше в детската програма на Киномания и ние с радост посетихме една от прожекциите. За мое съжаление и направо изумление, тя се проведе в малката зала на Евро Синема, която разполага с … 15 места.

Петсън и Финдъс заслужават голям екран и голяма зала

Ако имате дете между 3 и 9 годишна възраст, може би най-вероятно познавате страхотната поредица от истории за старчето Петсън и неговия котарак Финдъс. Автор е  шведският писател и художник Свен Норквист, а първата му книжка за симпатичната двойка е публикувана през 1985 г. На български език са издадени осем истории от любимото ни детско издателство - „Фют“. Всички те са развиват в селскостопанския двор на Петсън, а в тях взимат участие една банда кокошки, една лисица, прасето на съседа Густавсон, един бик и самият Густавсон. Ние в вкъщи имаме поне пет книжки и сме планираме да купим и останалите съвсем скоро. Това е една от малкото детски книжки, които нямам нищо против да препрочитам на сина ми по няколко пъти на вечер. Просто и аз, и той се смеем с пълен глас.

Тази година една от множеството екранизации по книгата – „Петсън и Финдъс – смехотерапия“ от 2009 г. – участваше в детската програма на Киномания и ние с радост посетихме една от прожекциите. За мое съжаление и направо изумление, тя се проведе в малката зала на Евро Синема, която разполага с … 15 места. Ние със сина ми трябваше да седнем на столчета на тясната пътека, но в крайна сметка отново се смяхме от сърце и забравихме за неудобството. Киномания обаче свърши, а аз искрено се надявам, че филмът ще продължи да се върти по кината и след това, и то в по-големи зали, за да могат повече деца да видят характерните рисунки и да се посмеят от сърце на приключенията на малкото коте и неговия стопанин.