Изкуство

Питър Строб - майсторът на романите на ужасите

Питър Строб, прочутият автор на мрачни фентъзи, психологически трилъри и ужаси, почина след дълго боледуване. 

Питър Строб - майсторът на романите на ужасите

 Снимка: Reg Innell / Toronto Star / Getty Images

Питър Строб, прочутият автор на мрачни фентъзи, психологически трилъри и ужаси, почина след дълго боледуване. Строб е автор на многобройни романи, разкази и новели. От дебютния му хорър роман „Джулия“ през 1975 г. до романите „Тъмна материя“ и „Талисманът“ от 2010 г., които той написа в съавторство със Стивън Кинг.

„Работата с него беше една от големите радости в моя творчески живот“, пише Стивън Кинг

Роден на 2 март 1943 г. в Милуоки, Уисконсин, Строб учи английски в Университета на Уисконсин и получава магистърска степен от Колумбийския. Започва, но не завършва докторска степен в Университетския колеж в Дъблин и вместо това издава две книги с поезия през 1972 г. и първия си роман "Бракове" през 1973 г.

Той се насочва към готическата фантастика по предложение на своя агент. Първо го прави с "Джулия", а след това и с книгата си  "Истории за духове" през 1979 г., която се превръща в тотален хит. Негово творчество още включва "Плаващ дракон", "Селото на призраците", „Гърлото“ и "Адският огън".

В кариерата си Строб е номиниран множество пъти за Световните фентъзи награди и печели четири пъти. Номиниран е 14 пъти и за наградите Брам Стокър в категория "Най-добър литературен хорър", която печели цели 10 пъти. 

Той спечели наградата Stoker за цялостно творчество през 2006 г. и бе обявен за жива легенда от Международната гилдия на ужасите през 2008 г. Получи и Световна награда за цялостно творчество през 2010 г., наред с множество други отличия.

В България той е най-популярен с романите „Тъмна материя“ и „Талисманът“, но е остави след себе си давеч по-богато и невероятно творчество, което си заслужава да бъде оценено.

 

7 филма, базирани на книги, които да не пропуснем през 2022г.