Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Плагиат ли е Джеф Кунс?

Плагиат ли е Джеф Кунс?
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Джеф Кунс, царят на кича, чиято творческа мисия е да иронизира консуматорския начин на живот (и да печели милиони от това), беше осъден наскоро за плагиатство. След четири години съдебна битка за нещо, което се вижда с просто око, Кунс беше осъден да плати 168 000 долара на създател на френска рекламна кампания през 1985 г.

Франк Давидович създава кампанията (с участие на прасе и модел), наречена Fait d’Hiver, за френската марка облекла Naf Naf. Плагиатството излезе наяве през 2014 г., когато Кунс имаше голяма ретроспективна изложба в център "Помпиду" в Париж, където на видно място беше изложена и въпросната композиция, създадена през 1988 г., отново с участието на прасе и модел.

Рекламата на Давидович включва модел и прасенце с бъчвичка бренди на врата (прасето е талисман на Naf Naf), което се приближава да спаси модел, лежащ в снега. Три години по-късно Джеф е изработил почти същата сцена от порцелан, като прототипът на модела е Илона Сталер – италианска порно звезда. Бъчвичката на врата на прасето е допълнена с гердан от цветя, а идеята за студ и сняг идва от два добавени пингвина към композицията. Кунс дори е дал същото име на произведението си, което струва между 4 и 6 милиона долара.

Ален Себан, президент на "Попмпиду", защити Кунс. Като аргумент той посочи, че цялата поредица на Кунс се основава върху предмети и изображения, идващи от реклами и списания. Собственикът на скулптурата я извади от експозицията тогава, за да не предизвиква още скандал, но това не възпря съдебен спор.

Това не е първият път, в който Кунс е обвиняван в плагиатство. Има пет съдебни иска срещу него за серията му "Баналност" (три от тях загубени). През 2017 г. отново френски съд отсъди в полза на френски фотограф, чиято снимка на две деца е основата на скулптурата "Naked" на Кунс. Тогава Кунс и център "Помпиду" също бяха осъдени да платят щети.

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.