Изкуство

Пловдив: Актьори и режисьори са принудени да напуснат сцената

Защо "Дом на културата - Борис Христо" удвои наема си?

Пловдив: Актьори и режисьори са принудени да напуснат сцената

Снимка: Vladislav Nedelev/Wikipedia

Във време на пандемия, когато културните институции едва оцеляват, а актьори и режисьори се опитват да поддържат, макар и с ограничения в капацитета, духа на театъра жив, Община Пловдив решава да увеличи приходите си именно за сметка на театрите.

Научаваме за това от актьора Мариан Бачев, който съобщи във Фейсбук, че представлението "Аз, досадникът" отпада от програмата на "Дом на културата – Борис Христов" поради неочакваното удвояване на наема за залата, докато публиката трябва да е наполовина според разпоредбите за ограничаване на разпространението на Covid-19. 

Недоволството на актьора е насочено към кмета на Пловдив – Здравко Димитров, чието обяснение на промяната във финансовата политика звучи почти цинично: "Общината има нужда от приходи." За Бачев това е буквално срамно:

"Така се прави в "столицата на културата" – с много работа, работа, работа – по възможност, на гърба на артистите."

Протестът на Бачев е подкрепен и от актьора Фахрадин Фахрадинов – Фери, който пише, че лично се е заел с "битката" срещу неясното решение на управата на "Дом на културата – Борис Христов". Според него решението да вдигнат наема на 100 % при допустимост на 50% зрители в залата е безпринципно.

Обяснението, което е получил от Културния дом гласи, че Общината ги притискала, защото нямало достатъчно приходи в хазната.

"Аз им напомних, че миналата година Министър Банов публично и ясно беше помолил държавните и общински институции да помагат на културните организации, а не да ги притискат в ъгъла", уточнява  Фахрадин Фахрадинов.

"Но не обърнаха внимание на бележката ми. Казват, че можем да си сваляме спектаклите, и че имало достатъчно други продуценти, които чакали на опашката да заплатят 100-процентовия наем."

По думите на Фахрадинов актьорите едва оцеляват откакто се появи пандемията:

"Спираха ни, пускаха ни. Има толкова голям отлив на зрители, че не може да бъде..."

Актьорът обръща внимание и на други театрални сцени в България, които също са променили условията си в ущърб на артистите, и то по време на извънредно положение. Такива според него такива са Дома на културата в Стара Загора и Фестивалният и конгресен център във Варна.

В заключение актьорът пише, че намира за нормално всички да намалим очакванията си към приходите и да свикнем с мисълта, че нищо не е като преди.

"И да си помагаме. Да си съдействаме. Но не просто за малко. А по време на цялата пандемия. Във форсмажорни обстоятелства сме и трябва да сме толерантни! Другото е безпринципно и нечовешко! Вярвам, че трябва да има ограничения и за наемите на сцени и други от страна на институциите спрямо браншове, засегнати пряко от ограничителните мерки поради пандемията."

 

Обявиха номинациите за наградите Икар 2021