Изкуство

Пол Маккартни, "Ролинг Стоунс", Ед Шийрън и още 1500 музиканти пред фалит

Британските изпълнители започнаха кампания за връщане на живите концерти

Пол Маккартни, "Ролинг Стоунс", Ед Шийрън и още 1500 музиканти пред фалит

Пол Маккартни на концерт през 2017 в Маями,Флорида. Снимка: Wireimage

Масовото отменяне на концерти и фестивали остави много от водещите световни поп и рок звезди без работа. Музикалната индустрия се издържа предимно от живи изпълнения, но в условията на коронавируса, където събиранията на големи групи хора на едно място са забранени, а спазването на социална дистанция – задължително, музикантите са на ръба на фалит. Ето защо съзвездие от изпълнители във Великобритания обедини сили и състави отворено писмо, с което моли живата музика да се върне.

Пол Маккартни, „Ролинг Стоунс“, Ерик Клептън, Ед Шийрън, Сам Смит, „Колдплей“, Лиъм Галахър, Дуа Липа и още около 1500 британски музиканти се включиха в инициативата с име „Оставете музиката да свири!“.

„Правителството бе отзивчиво към две съществени британски забавления – футболът и кръчмите. Сега е изключително важно да се съсредоточи върху трето – живата музика“, гласи отвореното писмо до британския министър на културата Оливър Даудън.

„Без да се вижда краят на социалното дистанциране, както и без правителствена финансова подкрепа, бъдещето на концертите, фестивалите и на стотици хиляди души, които работят по организацията им, изглежда мрачно“, се казва още в текста.

Според него засегнатите работни места са над 210 000, а загубите за музикалния бранш възлизат на над 4,5 милиарда британски лири (5,6 милиарда долара). Индустрията е изправена пред несъстоятелност, а без работа са не само музикантите, но и всички в бизнеса – мениджъри, асистенти, рекламни компании и агенции, организиращи събитията. Концертите на живо бяха отменени през март и вероятно ще се завърнат чак догодина, затова  музикантите очакват да бъде обявен конкретен срок, в който концертните зали ще могат да отворят. Настояват и за временно опрощаване на ДДС върху продадените билети.

 „Докато бизнесът не може да работи отново, което вероятно ще бъде най-рано 2021 г., правителствената подкрепа ще бъде от решаващо значение за предотвратяването на масови фалити и убиването на тази водеща в света индустрия“, пишат още музикантите.

Лиъм Галахър, бившият вокалист на „Оейзис“, заяви в Туитър: „Страхотните концерти не се случват без страхотен екип зад сцената, но всички тези хора ще останат без работа, ако не се върнем и не започнем да правим това, което обичаме.“

Поп звездата Дуа Липа сподели в социалните мрежи, че кариерата й е започнала от малки барове и ъндърграунд сцени във Великобритания. Допълни и че „възможността други изгряващи артисти да минат по същия път е под въпрос, ако индустрията не получи помощ от правителството, от която толкова силно се нуждае в този период, докато различни зали, фестивали и промоутъри не са в състояние отново да работят независимо“.

В отговор на кампанията здравният министър Даудън написа в Туитър „Разбирам дълбоката тревога на работещите в музикалния сектор и желанието им да видят фиксирани дати за повторно отваряне на залите. Работя усърдно по тези дати, за да ви предложа ясно предначертан план. Той включва много трудни решения за бъдещето на социалното дистанциране, което, както знаем, спасява животи“.

 

5 изложби, които да посетим през юли