Изкуство

„Пръстените на силата” не спечели зрителите

Оригиналната поредица на Толкин има яростна база от фенове

„Пръстените на силата” не спечели зрителите

Суперскъпата поредица на Amazon - The Lord of the Rings: The Rings of Power губи битката за зрителите от House of the Dragon на HBO. Спинофът на Amazon, в който Джеф Безос вложи над милиард стартира по Prime Video на 1 септември.

Шоуто беше остро критикувано и резултатите от зрителския интерес и рецензиите не вещаят нищо добро. Оригиналната поредица на Толкин има яростна база от фенове и очевидно разочарованието им може да навреди на Amazon. А залогът за гиганта е висок. 

Въпреки че критиците похвалиха обхвата и амбицията на поредицата, те я определиха като „бавна и мудна”. Публиката от своя страна даде на шоуто 39% рейтинг според  Rotten Tomatoes ( трилогията „Властелинът на пръстените“ на Питър Джаксън от началото на 2000 г. спечели резултати от публиката между 86-95% в Rotten Tomatoes). Дори в IMDb, собственост на Amazon, публиката оцени сериала с анемичните 6,8/10.

Данните на Amazon сочат, че 25 милиона домакинства са гледали премиерата на „Властелинът на пръстените: Пръстените на силата" през първия ден, но не е ясно как компанията измерва гледанията. За сравнение - „Домът на дракона“ на HBO, който привлече близо 10 милиона зрители за премиерата си миналия месец, се представя много по-добре от  по някои показатели. Той  има рейтинг 8.8/10 в IMDb и 85% резултат от публиката в Rotten Tomatoes.

Според Financial Times сериалът, въпреки своите „ослепителни визуализации“ и „епичен диалог“, може „бързо да стане монотонен“. Тhe Telegraph дава три звезди на сериала и пише, че шоуто е „бавно, разтегнато – и прекрасно, като до голяма степен трябва да благодари на Галадриел, че го поддържа в движение.  The Daily Mail даде на сериала една звезда, описвайки го като „толкова изумително лош, че е забавен“.