Изкуство

Изложба на Марк Куин в София

Куин работи с различни материали като мрамор, олово и злато, а често експериментира и с по-необичайни като лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций.

Галерията за модерно изкуство отбеляза 4-ия си рожден ден със самостоятелна изложба на британския артист Марк Куин. Изложбата на един от най-ярките съвременни провокатори бе открита от Марк Холанд, заместник-ръководител на посолството на Великобритания в България.

Куин работи с различни материали като мрамор, олово и злато, а често  експериментира и с по-необичайни като лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций. Смелите си идеи претворява в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки и фотографии. Добива световна известност със скулптурния си автопортрет Self от 1991 година, за който използва 4,5 литра от собствената си кръв. За кратко време попада в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство, а днес името му е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време по данни на Artprice. Сред най-известните му творения са скулптурата на супермодела Кейт Мос в йога поза, 15-тонната мраморна статуя на бременна жена инвалид Алисън Лапер, експонирана върху четвъртата колона в центъра на  площад Трафалгар, както и инсталацията от замръзнали цветя, които никога не се променят или увяхват.

Изложбата в София, озаглавена „Internal Labyrinth“, обединява творби от най-известните серии на артиста като “Siren” – посветена на Кейт Мос, „Labyrinth”, изключително интересната „Iris paintings”, както и част от серията „Moments of sunrise”.

Серията Iris Paintings е представена с творбата „Blue Planet” (2012 г.). Тя е съблазнително и изкушаващо произведение с големи размери, представящо ириса на истински човек, заснет от самия Куин с помощта на специални обективи. Labyrinth” (2011 г.) изобразява големи пигментови отпечатъци на картините „Лабиринт” на Марк Куин, своеобразна абстрактна карта на човешката същност, която повдига множество въпроси относно модерния човек и неговата идентичност. „Moments of Sunrise”, създадена през 2008 г., представлява цветен офорт, водещ началото си от инсталацията „Garden”, представена в Милано през 2000г. Тя изобразява истинска градина от цветя, въплъщение на идеята за невъзможността на вечното съществуване. В инсталацията са включени над 1000 вида растения и цветя от целия свят в пика на своя разцвет. Заляти с 25 тона течен силиций, поддържан на постоянна температура от -80 градуса, те са потенциално вечни. Самият Куин казва: „Когато цветята замръзнат, се превръщат в чист образ на перфектно цвете.... трансформация между чист образ и чиста материя.”

Internal Labyrinth е в Музейна галерия за съвременно изкуство, ул. „Оборище“ 10, до 20 януари 2014 г.