Изкуство

Ринго Стар стана на 80, отпразнува го онлайн

Легендарният барабанист направи концерт в интернет

Ринго Стар стана на 80, отпразнува го онлайн

Бийтълс по време на участие. Снимка: Express Newspapers 

Ринго Стар отпразнува своя 80 рожден ден с онлайн парти и музикални изпълнения. Легендарният барабанист на Бийтълс ежегодно отбелязва празника си с живи концерти и гост-изпълнители, но тази година той реши да се пренесе в онлайн пространството заради коронавируса. Това бе добре дошло за меломаните, които се включиха в партито от цял свят, а броят им надвиши 130 000 човека.

„Както повечето от вас знаят, обичам да отбелязвам подобаващо рождения си ден… Но тази година е лоша за домакинство на събирания от какъвто и да е вид“, каза Ринго Стар в живото си включване, седнал зад барабаните си и носещ маска за лице със знака за мир. „Тази година ще празнувам с приятелите си по нов начин – ще трябва да спазваме дистанция заради коронавируса.“

Той изпълни златни хитове като Come Together,  All You Need is Love и With a Little Help From My Friends, а в поздравите за рождения му ден се включиха и Шерил Кроу и Кени Логинс. Той бе включил и няколко лични истории на чернокожи, за да подкрепи движението #BlackLivesMatter.

В интервю пред BBC по повод празника Ринго направи и равносметка на живота си. „Сега свиря повече от някога. С All-Starrs правехме по едно турне годишно, сега правя по две. Имам и много ценни неща в живота си: семейство, деца. Имам 8 внуци и правнук. Животът беше много благосклонен към мен. Имам невероятна работа, защото не е нужно да се пенсионирам; мога просто да продължа, докато имам сили. И смятам да продължа много след 80.

Музикантът споделя и че ситуацията с коронавируса му дава повече свобода. „Сега мога да отида където искам. Заради пандемията всички имаме маски, с които не ме разпознават”, казва с усмивка барабанистът.

Той е роден на 7 юли 1940 г. в Ливърпул, а рожденото му име е Ричърд Старки. Ринго става част от ливърпулската четворка през 1962 година, като заема мястото на Пийт Бест. Той открива страстта си към барабаните, докато се лекува от туберкулоза и дори свири в импровизирана банда по време на престоя си в болницата. С Бийтълс записва най-големите хитове на групата, а в част от тях дори пее – официално получава кредит за вокалите си в Don't Pass Me By и Octopus's Garden, но можем да го чуем и в Yellow Submarine и With a Little Help from My Friends.

След разпадането на бандата Ринго създава няколко самостоятелни проекта, заради което присъства два пъти в "Залата на славата на рока" – един път като член на “Бийтълс” и втори път като солов музикант.

Можете да гледате онлайн концерта му тук:

 

Пол Маккартни, "Ролинг Стоунс", Ед Шийрън и още 1500 музиканти пред фалит