Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Шест поучителни скандала в културата през 2018 година

Шест поучителни скандала в културата през 2018 година
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Живеем в интересно време и това, знаем, може да е както благословия, така и проклятие. Имаме достъп до информация от целия свят и можем да сме част от световната култура, която е само на един клик разстояние. Понякога изглежда, че твърде малко хора се възползват от това преимущество. Доказват го и скандалите, които белязаха отиващата си година.

По света първият шумен скандал беше отмяната на Нобеловата награда за литература, заради  обвинения срещу – не, не срещу член на Нобеловия комитет, а срещу нейния съпруг. Само че в някои страни, обвиненията срещу свързани лица имат значение и последствията са сериозни.

Избрахме шест от шумните скандали в областта на културата – три по света и три родни, които, струва ни се, добре илюстрират, че към момента няма унисон в посоките на развитие. Културата по света върви напред, нашата тук  в друга посока - не рядко в противоположната. Ето как:

Картината на Банкси, която се самоунищожи

Веднага след като беше продадена на търг в Лондон за сумата от 1.4 милиона долара, картината на Банкси „Момиче с червен балон“ се самоунищожи частично, минавайки през монтиран в рамката шредер. Това моментално я направи най-известното произведение на Банкси и вкара името му в новините на медии, които иначе изобщо не се интересуват от култура. Например – родните. Във всеки случай, този епизод доказа, че Банкси е най-остроумният и злободневен творец на нашето време, а нарязаната  картина се превърна в своеобразен пърформанс - вероятно най-големият скандал в изкуството през годината.

Интервюто на Енио Мориконе в немския Playboy

През ноември немското издание на Playboy публикува на сайта си интервю с легендарния филмов композитор Енио Мориконе. Според написаното, в интервюто 90-годишният Мориконе нарича Куентин Тарантино „кретен, който краде идеи от другите“, а церемонията по връчването на наградите Оскар - „скучна“.  Мориконе отрече да е казвал подобни неща и да е давал интервю на списанието.

Playboy свали интервюто от сайта , но продължи да твърди, че Мориконе е говорил с наетия от тях журналист Марсел Андерс. По-късно проверка на списанието показа, че Андерс няма запис на подобни твърдения от страна на Мориконе. Наложи се  списанието да се извини публично и да признае, че думите на Мориконе са изопачени и предадени невярно, както и да предприеме „предвидените от закона мерки“ срещу журналиста. Родната преса има от какво да се поучи.

Скарлет Йохансон в ролята на транссексуална

През юли Скарлет Йохансон обяви, че ще играе главната роля във филма „Rub & Tug“, посветен на Лоис Джин Джил. Родена жена, тя е по-известна като Данте „Текс“ Джил – сводник в Питсбърг през 70-те години на миналия век. На снимките от полицейското му досие Данте изглежда напълно като мъж и се смята, че се е родил транссексуален, а след това е минал през нелегална терапия, която напълно да го превърне в мъж. Ето защо предизвикателството пред Скарлет със сигурност е било огромно и доста изкушаващо от актьорска гледна точка, но от друга страна, няма спор, че транссексуален актьор би бил далеч по-уместен в подобна роля. Още повече, че в киното има достатъчно много примери за цисджендърни актьори, играещи транс, но почти нито един за обратното. Трябва да отбележим, че Скарлет Йохансон се отказа от ролята бързо, с много възпитано и смислено обяснение. Неслучайно изявлението й беше обявено за „историческо“. Сега остава и филмът да се случи с подходящ актьор в главната роля.

Има още...

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...