Изкуство

Ще се пенсионира ли наистина Уди Алън?

Май ще се оттегли, но не точно...

Ще се пенсионира ли наистина Уди Алън?

Американският режисьор Уди Алън  на пресконференция в Сан Себастиан, Испания, през  юли 2019 г. 

Снимка: Gari Garaialde/Getty Images 

След като Уди Алън каза, че възнамерява да не прави повече филми и да посвети повече време на писането, представител на режисьора публикува следното изявление:

Уди Алън никога не е казвал, че се пенсионира, не е казвал, че пише нов роман. Той каза, че обмисля да не прави филми, тъй като правенето на филми, които отиват направо или много бързо в стрийминг платформи, не е толкова приятно за него, тъй като той е голям любител на киното. В момента той няма намерение да се пенсионира и е много развълнуван да бъде в Париж на снимките на новия си филм, който ще бъде 50-ият.”

Първоначално самият режисьор по време на снимките на новия си филм заяви за испанския вестник La Vanguardia, че възнамерява да се оттегли от правенето на филми и да посвети повече време на писане през годините на залеза си.

 

50-ят по ред филм на Уди Алън - Wasp 22-  ще се снима изцяло в Париж и ще бъде на френски език. Режисьорът  го описва като подобен на Match Point, тъй като ще бъде „вълнуващ, драматичен и също много зловещ”. Той снима по-често в Европа, тъй като подкрепата му в САЩ намаля след обвиненията срещу него, отправени от бившата му съпруга Миа Фароу и осиновената им дъщеря.

През 2020 г. той откри филмовия фестивал в Сан Себастиан с „Фестивалът на Рифкин“, заснет в и около град Сан Себастиан. Връзката му с фестивала в столицата на баската провинция датира от 2004 г., когато той направи премиерата на „Мелинда и Мелинда“ и през 2008 г. с премиерата на „Вики , Кристина , Барселона“.

Любопитно е, че на пресконференцията, отбелязваща началото на продукцията на филма "Фестивалът на Рифкин" с участието на Елена Аная, Луис Гарел и Джина Гершон, той обяви, че „никога не е мислил да се пенсионира“. Филмът беше подкрепен от испанския медиен гигант Mediapro, който подкрепи и два от успешните филми на Алън -  „Вики Кристина Барселона“, който донесе първия  "Оскар" на Пенелопе Крус, както и „Полунощ в Париж“.

Amazon Studios отложи предишния му филм „Дъждовен ден в Ню Йорк“, след като обвини Уди Алън, че саботира бъдещето на филма чрез коментарите си относно обвиненията в злоупотреба на дъщеря му Дилън Фароу. Той ги съди за 68 милиона долара за нарушение на договора. По-късно спорът беше уреден извън съда.