Изкуство

Синтия Ериво и Зендея са поканени да се присъединят към филмовата академия

Филмовата академия на САЩ покани 819 звезди

Синтия Ериво и Зендея са поканени да се присъединят към филмовата академия

Снимка: Christopher Polk

Голяма група от холивудски звезди са поканени да се присъединят към филмовата академия на САЩ, която връчва престижните награди "Оскар". Целта е да се разнообрази съставът на членовете и да има представители от различни етноси и полове. Академията е поканила общо 819 души, от които 36% са цветнокожи, а 45% са жени. Сред тях са Ева Лонгория, Зендея, Акуафина , Джон Дейвид Вашингтон, Констанс Ву и Синтия Ериво. Артистите, които приемат поканата, ще имат привилегията да гласуват за тазгодишните Оскари

Дългият списък от имена е съставен след призивите за по-голямо разнообразие и включване на повече раси в Академията. По-рано тя обяви, че разширява броя на номинациите за най-добър филм до 10 броя с надеждата, че така повече ленти ще могат да получат медийно внимание и ще се борят за статуетките.

Във филмовата академия членуват около 8 хил. души, а през последната са добавени близо 2 хил. нови членове. Въпреки това статистиката сочи, че сред тях преобладават основно мъже с бял цвят на кожата. Стъпките към многообразието обаче дават резултат – през 2015 г. едва 8% от членовете представляват малцинствени групи, а през 2018 г. те вече са 16%. 

Промените проличават и в селекцията на филми, които получават номинации за "Оскар". Миналата година южнокорейският "Паразит" беше първата неанглоезична лента, която спечели статуетката за най-добър филм и събра най-много номинации. "Паразит" бе награден и за най-добър международен филм, за най-добра режисура и най-добър оригинален сценарий. Някои актьори от лентата също са поканени да се присъединят към Академията. Сред потенциалните попълнения има представители на общо 68 държави. 

Президентът на Академията Дейвид Рубин каза, че организацията „с радост ще посрещне изтъкнатите колеги пътешественици във филмовите изкуства и науки“. “Очакваме с нетърпение да продължим да насърчаваме отразяването на света около нас чрез нашето членство, нашите програми и наградите ни", допълни изпълнителният директор на академията Доун Хъдсън в писмено изявление. Академията обяви и 5-годишен план, с който да измени правилата за номиниране на филми и актьори в подбора за наградите Оскар.

Автор: Каролина Касабова

 

"Отнесени от вихъра" се завръща, но с коментар