Изкуство

Съкровища от мазето - галерия „Уфици” откри творби от 17 век

Изкуство

Съкровища от мазето - галерия „Уфици” откри творби от 17 век

снимка: галерия "Уфици"

Всички знаят, че в Италия историята е буквално навсякъде – не знаеш коя плочка на тротоара ще се окаже от Средновековието или пък изработена от някой от големите италиански майстори. И в 21. век откритията в тази насока продължават да се случват.

Реставраторите във галерия “Уфици” във Флоренция са открили 400-годишни скелети в мазето и фреска от владетеля на Козимо II Медичи от 17  век, скрита зад гипсова стена в помещението.

Световноизвестната галерия е създадена през 1581 г. В нея са изложени платна и скулптури на най-големите имена в изкуството не само в Италия, но и в цял свят – Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и други прочути творци.

Преди дни стана ясно, че на 4 май галерията готви своето откриване след като беше затворена, първо, заради коронавируса, а после и заради реновации. Именно в рамките на реставрациите в подземията на прочутата сграда са намерени фрески в реални размери на младия Козимо Медичи, както и декоративни растителни мотиви по стените и таваните на съседните зали.

Творбата се приписва на флорентинския художник Бернардино Почети или може би на един от неговите последователи, което би датирало картината към края на 16 или началото на 17 век. Фреската му е била скрита под мазилка на стена над врата в склад, който някога е бил държавен офис. Фамилията Медичи е силно влиятелно семейство в Италия през Ренесанса и Козимо II управлява Флоренция от 1609 до 1621 година.

„Нормално е било да има картини на владетели над вратите в правителствените офиси, а тази показва младия Козимо при завладяването на Сиена от Флоренция“, разказва директорът на „Уфици” Айке Шмид пред The ​​Times.

Докато копаели в основите на галерията, работници пък се натъкнали на скелетите на трима души, погребани, когато мястото е било църква и гробище преди повече от 400 години.

Не за първи път в галерията се откриват човешки тела: през 2014 г. работници, копаещи асансьорна шахта, откриха останките на повече от 60 души от края на 4 век.

 

5 интересни места, които да посетим във Флоренция