Изкуство

Спектаклите, които ще гледаме този уикенд

Този уикенд сме си набелязали няколко интересни спектакъла, които искаме да гледаме и съответно да ги споделим с вас. Ето заглавията, които определено будят любопитството ни, а и актьорският състав е достатъчно добра заявка за качество и отлична играя.

Спектаклите, които ще гледаме този уикенд

“Шекспир по време на пандемия” в Малък градски театър

Гледането на нова театрална постановка винаги е чудесен начин както да се разтоварим от тежката седмица, така и да се обогатим културно. Този уикенд сме си набелязали няколко интересни спектакъла, които искаме да гледаме и съответно да ги споделим с вас. Ето заглавията, които определено будят любопитството ни, а и актьорският състав е достатъчно добра заявка за качество и отлична играя.

“Медея” в Софийска опера

Спектаклите, които ще гледаме този уикенд

“Медея” на Луиджи Керубини и по либретото на Франсоа-Беноа Хофман е базирано на трагедията на Еврипид за Медея и на едноименната пиеса от Пиер Корней. Действието се развива в древния град Коринт. Премиерата на операта е на 13 март 1797г. в Париж, но първоначално френското общество посреща доста хладно новата творба. По-късно „Медея“ е посрещната значително по-благосклонно и често е аплодирана от френските благородници. Операта претърпява пет версии в периода 1800-1865 г. Последната, шеста, е от началото на 20 век, когато операта е преведена на италиански език за премиерата в „Ла Скала“ през 1909 г. В този вариант устният диалог е заменен с речитативи, които не са разрешени от композитора. В последните години редица оперни театри се връщат към оригиналната версия на Керубини. Интересно ни е да видим интерпретацията на Софийска опера и балет на 23 февруари от 19 ч. и 25 февруари от 16 ч.

“Народът Вазов” в Народния театър

Спектаклите, които ще гледаме този уикенд

Българският народ граничи от всички страни с Вазов. Той е дал наименование на всичко в българския свят. Затова от век на век планините ни ще са все тъй високи и сини, покойниците ни ще преминават в други полк, любезното ни отечество ще е хубаво, песните му все ще се четат, езикът на дедите ни ще е свещен, майките ни два пъти ще бъдат наши майки. Неговите думи са котвата ни в свят, който се опиянява от премахването на бог, родина и род; свят, пълен с летливи души, без вяра в историческото ни битие. Чрез словото на Вазов разбираме себе си: каквито не се познаваме, каквито ни е трудно да се приемем, каквито не вярваме, че сме. Затова въпросът „Де е България“ не е въпрос на география, а на съществуване - пише Александър Секулов.

Постановката “Народът Вазов” е на Диана Добрева, а в ролите са: Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Зафир Раджаб, Любомир Петкашев, Стоян Пепеланов, Стефан Къшев, Димитър Николов, Васил Драганов, Павлин Петрунов, Стелиан Радев, Пламен Димов, Константин Еленков, Явор Вълканов, Жорета Николова, Ева Тепавичарова, Биляна Петринска, Александра Василева, Параскева Джукелова, Милена Атанасова, Албена Ставрева, Ирина Митева/Славена Зайкова и Волена Апостолова. Ще я гледаме на 24 февруари от 19 ч.


“Шекспир по време на пандемия” в Малък градски театър

Спектаклите, които ще гледаме този уикенд

„…Чумата била нещо много неприятно, но много от тогавашните лондончани мислели същото като нас, днешните пушачи, за белодробния рак – че засяга само другите. Шекспир и приятелите му от трупата всъщност нямали никакво желание да бягат от Лондон. Щели да бъдат по-доволни ако останат в „Роза“ и играят, докато каруците на смъртта трополят по улиците навън. Може и да са се постреснали, когато се наложило да затворят публичните домове, а обитателите им били изнасяни на тарги. През тази опасна 1593 година Шекспир е могъл спокойно да умре от чума, но той останал в Лондон, за разлика от другарите си. Всъщност през 1593 година завършил първият етап в кариерата на Шекспир като изгряваш драматург“ - Антъни Бърджис

Спектакълът е на Теди Москов, което гарантира изненади и силно въздействие, което няма да ни остави безразлични. Тази неделя, 25 февруари, от 19:00 на сцената на Малък градски театър зад канала.

“Благородният испанец” в Театър “Сълза и смях”

Спектаклите, които ще гледаме този уикенд

Пиесата разказва за група английски туристи, заминали на екскурзия за Испания, където се натъкват на странна местна особа . Той е испанец и освен че танцува страстно фламенко и страстно може да мрази и да обича се оказва влюбен във вдовица. Тя обаче отблъсква всичките му по-напористи предложения и го заблуждава, че някой от групата туристи е неин съпруг. Объркването става пълно, когато испанецът отива при всеки един от англичаните със страстната молба за ръката на жена му. Ясно е, че под „съпруга” всеки разбира „собствената си“ и в един момент испанецът се оказва сред гора от ръце – и с мисълта, че се бори само за тази на истинската вдовица.

Както се предполага, лудостта е пълна, а отвъд смеха е и сериозното разсъждение за семейството, човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат. Ще я гледаме на 24 февруари, събота, от 19:00 ч.

“Цигулар на покрива” в Музикалния театър

Спектаклите, които ще гледаме този уикенд

За първи път в България „Цигулар на покрива” е поставен на сцената на Музикалния театър през 1993 година. През януари 2020 година се поставя втората постановка у нас на култовия бродуейски мюзикъл.

Автор на новата сценична версия е театралният режисьор Небойша Брадич от Сърбия. Сценографията е поверена на Мирослав Табачки (Сърбия), художник на костюмите е Исидора Молес (Сърбия). Диригент-постановчик – Юли Дамянов, хормайстор – Людмил Горчев, хореографията е дело на Анна Пампулова (гост). В новата сценична версия ще видим солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър.

Ще го гледаме на 24 февруари от 19 ч.