Изкуство

Старостта е привилегия

Воден от спомените за баба си, Сет не само снима възрастни жени по улиците на града, но и се запознава с тях, разпитва ги и след това придружава снимките си с истории и мисли на тези забележителни дами.

Старостта е привилегия

Тези думи са на Джойс Карпачи, която казва, че старостта е привилегия и за жените на възраст елегантността е изключително важна. Джойс е на снимката горе, направена от Сет Коен, 28-годишен нюйоркски фотограф, световно известен именно със снимките си на възрастни жени.

Сет е отгледан от баба си, библиотекарка, доживяла почти до сто години, която го насърчила да се премести в Ню Йорк и да се заеме с любимото си занимание – фотографията. Воден от спомените за баба си, Сет не само снима възрастни жени по улиците на града, но и се запознава с тях, разпитва ги и след това придружава снимките си с истории и мисли на тези забележителни дами.[[more]]Сред любимите му модели, освен Джойс, са още и Дебра Рапапорт, която винаги се облича с шарени дрехи и носи много стари и съвсем нови модели заедно; сто годишната Роуз, която обяснява своето дълголетие с това, че всеки ден е заета с нещо хубаво; 78-годишната Лин Дел, която винаги е облечена в много ярки цветове, защото за нея животът е сцена, на която трябва да блестим всеки ден; 94-годишната Люси Джарвис, която носи закачлив пръстен с формата на роботче.

Всъщност, фотографът е прав – всички тези жени са за пример. А снимките му го доказват напълно.