Изкуство

Стефан Милев: Флирт със светлината

Погледът, който вижда необикновеното, който никога не спи, уникалното вътрешно око на артиста, който усеща суровата магия и успява да я претвори и запечата върху хартия...

Стефан Милев:  Флирт със светлината

Ноември беше месецът, обявен за Европейски месец на фотографията и в много артистични пространства в София беше почетен с достойно реализирани проекти. Някои от тях продължават и могат да бъдат посетени до средата на декември. Една от тези експозиции е фотографската изложба на Стефан Милев „Някога в София“. След като неусетно осъзнах, че съм се върнала за трети пореден път в рамките на два дни, за да съзерцавам отново и отново неговата титанична способност да улавя светлината, реших да споделя размисли за неговото въздействие.

Стефан Милев е роден в София през 1981 г. Фотографската си кариера започва в Ню Йорк като репортер към различни печатни издания и асистент на популярни фотографи като Weber, Meisel, Klein и Richardson. Работи в сферата на модната фотография и е безпогрешно разпознаваем като последовател на пикторализма (фотографски стил, практикуван от края на 19 век) и развит от автори като Alvin Langdon Coburn и George Seeley.

Експозицията с куратор Алберто Стайков  се помещава в чисто новата изложбена зала на галерия „Синтезис“, която сама по себе си е събитие. Изкачвам бързо витата стълба, отварям стъклената врата и започвам да вибрирам на една и съща честота с автора в желанието си да споделя насладата от тази негова сътворена реалност. Усещам неговата дарба да накара времето да спре, за да изчакат заедно решаващия момент, в който всички елементи ще се съберат и ще се създаде перфектната композиция.

[[gallery]]

Напускам залата, в която знам, че утре пак ще се върна и мисля откъде извира  страстта, която струи от тези фотографии. Погледът, който вижда необикновеното, който никога не спи, уникалното вътрешно око на артиста, който усеща суровата магия и успява да я претвори и запечата върху хартия...

Автор: Глена Хейт