Изкуство

Сватбената рокля на принцеса Даяна ще бъде показана в изложба

Къде ще можем да я видим?

Сватбената рокля на принцеса Даяна ще бъде показана в изложба

Снимка: Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images

Една от най-известните сватбени рокли за всички времена – тази на принцеса Даяна, ще бъде изложена в двореца Кенсингтън. Роклята, носена от 20-годишната Лейди Ди на сватбата й с принц Чарлз, ще стане част от изложбата Royal Style in the Making в бившия дом на принцесата на Уелс, която ще бъде открита на 3 юни и ще остане отворена за посетители до 2 януари 2022. В нея ще бъдат включени и непоказвани досега тоалети от кралския двор, с които ще бъде показана връзката между кралските особи и кутюриерите, оформили техния гардероб.

„Изложбата ще предложи на посетителите да надникнат в ателиетата, за да разберат как някои от най-добрите британски дизайнери са се изправяли пред предизвикателството да създадат облекло, предназначено за световната сцена“, гласи официалното изявление за изложбата. Освен сватбената рокля на принцесата на Уелс, се очаква да бъде показан и тоалета, създаден за кралицата майка Елизабет, за коронацията на крал Джордж VI през 1937 г.

Роклята на принцеса Даяна последно е показвана в изложбата Diana: A Celebration, преди да стане част от експозиция в родния дом на семейство Спенсър, където тя е погребана. След смъртта й през 1997 г. сватбената рокля е завещана на синовете й, херцога  на Кеймбридж и херцога на Съсекс, които дават съгласието си тя да бъде показана 40 години след като родителите им се женят в катедралата "Сейнт Пол" на 29 юли 1981 г.

Въпреки че Даяна и Чарлз официално се развеждат през 1996 г., роклята й остава една от най-обичаните и запомнящи се сватбени рокли в съвременната история. Моделът, създаден от Дейвид и Елизабет Емануел се откроява с изключителния си дизайн и открояващите се буфан ръкави. „Нямахме насоки или инструкции, така че измислихме тази невероятна рокля, за която знаехме, че ще се открои на стъпалата на “Сейнт Пол“, споделя Елизабет Емануел пред британския Vogue през 2020 г.

Копие на роклята видяхме в четвъртия сезон на сериала „Короната“, където Ема Корин влиза в ролята на принцеса Даяна. Дизайнерът на костюмите Ейми Робъртс се заема с нелеката задача да претвори емблематичната рокля, като за целта тя се среща с Дейвид Емануел, с когото има възможност да поговори за оригиналния дизайн, но е изненадана от думите му да не копира всеки детайл от него, а да надгради онова, което той преди няколко десетилетия е направил. Така роклята, която прави Робъртс за сериала, отнема четири седмици, или 600 часа, през които четирима души трябва да прекроят 95 метра плат и 100 метра дантела в рокля с воал, дълъг близо 30 метра.

Тази година на 1 юли Даяна трябваше да отпразнува 60-ия си рожден ден, а изложбата с нейната сватбена рокля е едно от редицата специални събития, с които ще бъде почетена. Очаква се синовете й да се съберат през лятото, за да открият статуя на покойната им майка, създадена от скулптора Ян Ранк-Броули, поръчана за 20-годишнината от смъртта й през 2017 г., която да бъде издигната в градините на двореца Кенсингтън.

 

Защо Даяна е била и винаги ще бъде много повече от просто принцеса?