Изкуство

Свилен Ноев призовава всички "великани"

Не е трудно да си SOS Приятел

Свилен Ноев призовава всички "великани"

Свилен Ноев е на музикалната сцена близо 30 години. Познаваме го като лицето и гласа на група Остава. Сега е време да го припознаем и като носител на доброто, защото негова песен вдъхнови една мащабна и необходима благотворителна кампания – тази на SOS Детски селища.

Инициативата "Стани Великан" има две основни цели. Първо, да насочи вниманието на обществеността върху една много тревожна статистика – всяка година над 2 000 деца в България биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилния дом.

Тревожен е и фактът, че това е устойчива тенденция през последните 10 години. Особено драматично е положението на тези семейства в условията на сегашната епидемия с Covid-19 и зараждащата се икономическа криза, при която уязвимите социални групи стават още по-уязвими.

Втората цел на кампанията е да привлече SOS Приятели – дарители в подкрепа на децата, които вече са лишени от родителска грижа или са в риск да я загубят. 

Лице на кампанията е Свилен Ноев, като любопитното е, че първо е създадена песента и тя става вдъхновение за кампанията, а не обратното. В интервю за бТВ музикантът разказва как е подарил песента на SOS Детски селища. 

"Като направих парчето "Великан", си казах, че то 100% може да стане за някоя кауза. Изпратих им демото, те си направиха кампанията "Стани великан".

При все, че песента е авторска, а не е част от репертоара на групата, в записа участват и музикантите от Остава. Те също застават зад каузата и подкрепят Свилен в призива да обърнем внимание на тези семейства, които помагат на деца в риск и да помогнем - "кой колкото може".

Всеки може да се включи, като се абонира за месечни дарения през сайта на SOS Детски селища в секцията SOS Приятел или чрез SMS с текст 10 (или друга сума) на номер 1287. По този начин се регистрира месечно дарение на стойност 10 лева.

"Много ми е мъчно. Аз имам дете... Не мога да си представя това дете, ако няма мен или Невена, какво ще стане", коментира изпълнителят и издава, че кадрите от клипа са подбрани именно от неговата любима Невена. 

Снимаха мен и моя син, защото от SOS искаха да снимат "момчето от Океан". Той вече е пораснал.

Получава се така, че новата песен дава надежда не само на децата от SOS селищата, но и на самите музиканти: "Въпреки че нямаме концерти, имаме смисъл в момента."

Пандемията не е спряла дейността им, само контактите с публиката. Свилен Ноев издаде, че пишат нови парчета и ги записват. Вече четири песни са напълно готови, като в момента работят по още две, с които да влязат в студио.

 

Свилен от "Остава" : Това, което става днес, няма да се забрави дълго и ще има отражение в изкуството