Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Tate Britain се събуди полазен от два „секси охлюва“

Tate Britain се събуди полазен от два „секси охлюва“

Снимки:© Tate (Matt Greenwood & Seraphina Neville)

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Двойка десетметрови леопардови голи „секси охлюва“ се появиха на входа на музея Tate Britain на 1 декември. Можете да ги приемете и като коледна украса, ако желаете, защото нощем се вижда бляскавата синя „слуз“, оставена от охлювите по сградата и изглеждат фантастично, приказно и симпатично.

Дизайнът е на британката Монстър Чатуинд, пърформанс артист, позната с това, че пресъздава важни моменти от културната история в импровизирни пърформанси. През 2012 г. e била номинирана за награда Turner, a сeга е избрана от Tate за тези гигантски създания и техните сини и бели LED светлини, които следва да насочат вниманието ни към биолуминисценцията (това е процесът, при който живи организми произвеждат светлина (някои гъби, калмари, светулки и тн.) и алтернативните източници на енергия.

Монстър казва, че вдъхновението за тази творба (може да се види до 28 февруари) е намерила в епизод от документалната поредица на сър Дейвид Атънбъроу, където е видяла двойка леопардови охлюва, висящи и усукани един в друг, залепени за клона от слузта си. Този техен любовен ритуал й напомнил, че мракът на зимата може да бъде време за обновление и прераждане.

Това е втората зимна екстериорна инсталация, която поръчват Tate Britain. Миналата година музеят поръча по-скоро традиционна коледна украса, която беше създадена от Алън Кейн.

 

Още нещо британско и симпатично? Заповядайте:

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.